Ko boste iskreno razmišljali o svoji preteklosti, boste videli, da so rdeče zastave plapolale povsod okoli vas. Morda jih niste opazili, ker ste bili zaslepljeni s tem, kar ste mislili (upali?), da je ljubezen.

Toda če boste realni sami s seboj, boste videli, da so bile rdeče zastave tam in so vam mahale pred očmi skoraj od samega začetka. Vendar ste se odločili, da jih boste prezrli.

Kajne?

Zakaj je torej, ko gre za srčne zadeve, tako enostavno, da vedno znova sprejemate napačne odločitve?

Odgovor je preprost: čustva.

Nas kot človeška bitja poganja predvsem čustveni del možganov. Ni pomembno, kaj pravijo naši logični možgani – če smo čustveno navezani na izid ali situacijo, skoraj vedno izberemo in se odločimo na podlagi tega, kar zadovoljuje naše trenutne čustvene potrebe.

To lahko opazite na skoraj vseh področjih svojega življenja: npr. pritožujete se nad svojo težo in nad tem, kar vidite v ogledalu, a boste kljub temu pojedli še en kos torte. Pravite, da si nečesa ne morete privoščiti, ko pa si nekaj resnično želite (čustva so visoka), vzamete kreditno kartico in to plačate, čeprav je vaše stanje na računu vedno težje odplačati.

Nikjer to ni tako očitno kot na področju zmenkov in odnosov. Še naprej ostajate s partnerjem, včasih tudi več let, ne glede na to, kako nesrečni in neizpolnjeni ste. Intuicija vam govori, da pobegnite, a vi še naprej ostajate.

Zakaj?

Ker vaša čustva vodijo predstavo. Ne glede na to, kako je vaša realnost slaba, si izmislite vse izgovore, opravičila in racionalizacije, zakaj bi morali ostati.
In ker dlje časa, kot smo v odnosu, več smo že vložili vanj in je toliko težje preprosto oditi.

Osebna čustvena vpletanost

Velik vpliv ima to, da smo osebno čustveno vpleteni – ko dajemo nasvete svojim prijateljicam, seveda nismo in lahko damo dober nasvet. Saj ste zagotovo že kdaj opazili, kako enostavno je svoji prijateljici dajati nasvete v njenem ljubezenskem življenju, ko pa gre za vaše, ne prakticirate tega, kar svetujete?

Zlahka vidite, da partner, s katerim je, z njo ne ravna tako, kot si zasluži, in brez težav poudarite, kaj je narobe v njenem razmerju. Vam je jasno, kaj bi morala storiti.

Vendar pa, ko ste v enakem položaju, naredite ravno nasprotno oz. enako kot ona. Ni pomembno, kako inteligentni in izobraženi ste – če se ne naučite delovati z logičnim delom možganov ter izbirati in sprejemati odločitve na podlagi tega, kaj je prav in najbolje, boste še naprej vozili po tekočem traku razočarujočih zmenkov in razmerij.

In prosim, ne recite “Ampak jaz ga ljubim”. Ljubezen ne pomeni, da postanete človeška preproga, po kateri se bo fant sprehajal po vas in z vami ravnal manj, kot si zaslužite. Predvsem pa: LJUBEZEN NI DOVOLJ.

To ni ljubezen … in vi to veste.

Ljubezen sta dva človeka, ki spoštujeta eden drugega, se spodbujata, si pomagata in skupaj uživata na življenjski poti na način, ki oba osrečuje in jima izboljšuje življenje.
Namreč če boste dovolili, da vaša čustva narekujejo vaše izbire in odločitve, boste še naprej delali neumne napake.

Kako ravnati?

Rešitev je pravzaprav precej preprosta, le naučiti se je treba tako delovati. Če želite vedeti, kaj je prava odločitev, se pretvarjajte, da gre vaš prijatelj skozi isto izkušnjo. Nato se umaknite, poglejte na primer z daljave in preverite, kakšen nasvet bi ji dali … in ga nato upoštevajte. Tako preprosto je.

Ko se boste naučili nadzorovati in obvladovati svoja čustva ter sprejemati odločitve in izbire, ki so v skladu s tem, kar si vaše srce resnično želi, boste videli, da bodo zmenki in sprejemanje pravilnih odločitev postali veliko lažji.

Da, včasih se bo zgodilo, da bodo čustva začela delovati in vas voditi po napačni poti, a ker boste pripravljeni sprejeti boljšo odločitev, boste lažje ustvarili rezultat, ki si ga želite – in nenazadnje tudi zaslužite.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj