Verjetno poznate tisti rek, ki pravi ”Ste to, kar jeste”. V veliki meri je prav naša prehrana določila bolezni, ki jih trpimo. V zadnjih 100 do 150 letih se je naša osnovna prehrana drastično spremenila. Iz sveže, zdrave, nerafinirane, in nepredelane prehrane smo prešli na vse nasprotno. Naša živila so zdaj zamrznjena, konzervirana, rafinirana, gensko spremenjena in obdelana s strupenimi pesticidi, konzervansi, barvili in drugimi kemikalijami. Tehnologije masovne proizvodnje hrane so nam sicer dale več ‘hrane’, vendar manj hranilnih snovi (vitaminov,mineralov, zdravih maščob).

PREBERITE TUDI: 6 najbolj zdravih maščob

Predelana hrana povzroči bolezni in debelost

Žitna zrna in sladkor

Rafiniranje žitnih zrn povzroči odstranitev večine beljakovin, vitaminov in mineralov in iz njih nastane le neuravnotežena hrana, sestavljena predvsem iz rafiniranih ogljikovih hidratov. Uporaba rafiniranega sladkorja je tudi eden najbolj škodljivih vplivov v sodobni prehrani. Poraba sladkorja se je v zadnjih 200 letih postopoma zelo povečala, pa vendar se še kar sprašujemo,zakaj so stopnje sladkorne bolezni in debelosti tako visoke.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

Mleko in meso
Tudi mleko je škodljivo. Enako velja za meso. Vsa krma je obremenjena z gensko spremenjenimi organizmi ali rastnimi hormoni, ribe so polne živega srebra, razlitja nafte, sevanja in toksinov.

Razmislite o prehrani tipičnega najstnika: Za zajtrk predelani in sladkani kosmiči v enako predelanem in sladkanem jogurtu, morda dve ocvrti jajci (iz umetne reje), beli kruh iz pšenične moke, morda s sladkim namazom za zajtrk, hamburger, krompirček in gazirana pijača za kosilo, morda meso in beli riž za večerjo. Morda imate podoben jedilnik. Vidite, kako ljudje pogosto in količinsko veliko lahko pojedo, pa so še vedno lačni – jedo namreč hrano, ki je zelo revna in osiromašena s hranili. Torej ni problem le v kakovosti hrane, temveč posledično tudi v količini hrane. Stari kitajski rek pravi, da je devet desetin hrane, ki jo jeste, za vaše zdravje, medtem ko je zadnja desetina za finančno blaginjo vašega zdravnika. Kadarkoli jeste več, kot telo lahko predela (in odstrani strupe), se pojavi bolezen. Glavni vzrok bolezni, kot je bilo že omenjeno, je kopičenje odpadkov ali toksinov, s katerimi se telo ne more spopasti. Prejedanje je edenod razlogov za to kopičenje.

PREBERITE TUDI: Mleko in mlečni izdelki za močne kosti in dobro zdravje? Zavedli so vas in še vedno vas zavajajo

Način priprave in shranjevanja hrane

Drugi pomemben dejavnik hranilne vrednosti živila je način, na katerega je pripravljen. Mnoge živila imajo največjo vrednost v naravnem stanju ali čim bližje le-temu. Toplotna obdelava (kuhanje in peka) uničuje veliko encimov in vitaminov v sadju in zelenjavi. V primeru vitaminov, topnih v vodi, le-ti izginejo, če je hrana kuhana in se kuhalna voda zavrže. Dolgoročno shranjevanje ali konzerviranje povzroči tudi izgubo mnogih manjstabilnih vitaminov.

PREBERITE TUDI: Sodobna prehrana ne le redi, temveč tudi poneumlja

Nekateri strokovnjaki za prehrano menijo, da je prehrana s surovo hrano edina naravna človeška prehrana in da je kuhana hrana glavni vzrok trpljenja in bolezni. S surovo hrano, ki je v bistvu naša najbolj naravna in hranljiva hrana, bo oseba, ki sledi takšni prehrani, ob popolnem poznavanju potrebnih prehranskih potreb po zdravju, doživela globoko fizično moč in odpornost na bolezni. Seveda je potrebno izbirati biološko pridelana živila. Medtem ko je takšna prehrana lahko morda preveč ekstremna za splošno prebivalstvo, je telo dovolj prilagodljivo, da lahko učinkovito obdeluje določeno količino kuhanih živil. Super predlog je prehrana, ki vsebuje veliko sveže zelenjave, in sadja, semen in oreščkov, z manjšo količino rahlo kuhanih zelenjave, fižola in celih zrn.

Način hranjenja

Hrano bi morali jesti in žvečiti umirjeno in počasi. Ljudje včasih prehitro vase dobesedno zmečemo obroke, in naložimo prekomerno breme za želodec. Morali bi jesti sproščeno in brez napetosti. Zakaj? Ker stres popolnoma ustavi delovanje celotnega prebavnega sistema. Očitno je, da je veliko bolezni lahko neposredno povezano z nepravilnimi prehranjevalnimi navadami. Pravi dokaz je viden, ko se proces bolezni obrne in ozdravi s preprosto spremembo prehrane. Izločanje nasičenih maščob iz prehrane, na primer, lahko pozdravi raka, artritis,bolezni srca in diabetes tipa 2. In to je le vrh ledene gore.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

Od malega nas nekdo nekaj uči. Tako so nas naučili jesti in pridobili smo določene navade, ki jih težko spreminjamo. Ta članek bi bil lahko mnogo bolj obsežen, a potem bi bil predolg, če bi želeli opozoriti na vso tematiko, zaradi katere človeštvo trpi, zato naj zaključimo le z manjšo prispodobo. Vsi vemo, da v bencinski rezervoar ne smemo naliti dizelskega goriva in obratno. Če to storimo, se bo motor začel obnašati čudno, in imeli bomo težave. Enako se zgodi, ko napačno gorivo damo v naše telo, le da se težave morda ne pojavijo tako hitro. Žal je sprememba prehrane zadnje, na kar pomislijo ljudje, ko jih doleti bolezen, ampak morala bi biti prva misel. Zato si moramo odgovoriti na naslednje vprašanje: ali želim trpeti degenerativno bolezen in se prepustiti neskončni porabi farmacevtskih izdelkov, obiskih zdravnikov in vseh vrst invazivnih zdravljenj ali bi raje živeli v dobrem zdravstvenem stanju?

Ne bojte se sprememb, spremembe so dobre!

PREBERITE TUDI: Hrana, bogata z antioksidanti

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj