Že dolgo se uporablja kot naravno zdravilo, saj vsebuje več spojin, ki imajo zdravilne učinke. Majaron je aromatično zelišče iz družine mete, ki se že tisočletja goji v Sredozemlju, Severni Afriki in Zahodni Aziji. Čeprav je podoben origanu, ima blažji okus in se pogosto uporablja kot začimba za solate, juhe in mesne jedi. Še posebej močan okus ima, ko je posušen, vendar se lahko uporablja tudi svež.

Dokazano je, da ima majaron številne protivnetne in protimikrobne lastnosti. V medicini se uporablja za zdravljenje različnih bolezni, vključno s prebavnimi težavami, okužbami in bolečimi menstruacijami.

Potencialne koristi

Raziskave kažejo, da ima majaron številne koristi za zdravje.

Antioksidativne in protivnetne lastnosti

Antioksidanti pomagajo preprečiti poškodbe celic, ki jih povzročajo potencialno škodljive molekule, imenovane prosti radikali. Dokazano je, da ima več spojin v majaronu, kot je karvakrol, antioksidativne učinke. Zlasti lahko pomaga zmanjšati vnetne procese v telesu. Medtem ko je vnetje normalen odziv telesa, lahko kronično vnetje poveča tveganje za nekatere bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, rakom in avtoimunskimi motnjami. Tako lahko zmanjšanje vnetja zmanjša vaše tveganje.

Lahko ima protimikrobno delovanje

Majaron je pokazal tudi protimikrobne lastnosti. Pogosta uporaba vključuje nanašanje njegovega razredčenega eteričnega olja na kožo za zdravljenje glivičnih okužb, pa tudi jemanje dodatkov za pomoč pri zdravljenju prekomerne rasti črevesnih bakterij.

Lahko lajša prebavne težave

Majaron se je v preteklosti uporabljal za preprečevanje prebavnih težav, kot so razjede na želodcu in nekatere bolezni, ki se prenašajo s hrano.

Lahko pomaga uravnavati vaš menstrualni ciklus in hormone

Dokazano je, da majaron spodbuja menstrualni tok. Njegov izvleček ali čaj lahko pomagata pri uravnavanju menstrualnega ciklusa, pa tudi pri obnovi hormonskega ravnovesja pri nenosečih ženskah z nerednim ciklusom. Pomaga lahko tudi pri zdravljenju sindroma policističnih jajčnikov (PCOS), hormonske motnje s simptomi, kot so neredne menstruacije in akne.

PREBERITE TUDI:Že skoraj pozabljena rastlina močnega vonja, ki prinaša srečo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj