… suhim sadjem in oreščki. Surov ima pikantno grenak okus, ki postane nekoliko blažji pri kuhanju.

Radič ima ogromno flavonoidov in antocianov, močnih protivnetnih in antioksidantov, ki lahko pomagajo pri preprečevanju raka in nevroloških bolezni. Seznam hranilnih snovi je osupljiv. Radič je poln prehranskih vlaknin, vitamina B6, železa, magnezija, fosforja in cinka ter zdrav vir vitamina C, vitamina E, vitamina K, folne kisline, kalija, bakra, mangana in ima veliko zdravilnih koristih.

Za nadzor sladkorne bolezni

Prisotnost inulina v radiču lahko naravno nadzoruje sladkorno bolezen z uravnavanjem ravni sladkorja v krvi. Prah listov radiča vsebuje inulin, derivate kofeinske kisline in cikorično kislino, ki ima močne antidiabetične lastnosti in spodbuja celice trebušne slinavke, da izločajo več inzulina.

Borec proti raku

Radič je bogat z antioksidanti. Zato ni presenetljivo, da lahko listi pomagajo v boju proti poškodbam prostih radikalov. Lahko zavrejo rast rakavih celic in metastaz ter preprečijo nastanek ali ponovitev več vrst raka.

Zdravo srce

Količina holesterola in lipidov v krvi neposredno vpliva na srce in je pokazatelj številnih bolezni srca in ožilja. Antioksidanti v radiču lahko pomagajo pri boju proti hiperholesterolemiji in hiperglikemiji. Z manj slabega holesterola, lipidov in glukoze v telesu in krvnem obtoku ostane srce bolj zdravo.

Pomaga pri hujšanju

Upoštevanje sredozemske diete vam lahko pomaga izgubiti težo, ne da bi poškodovali prebavila in jetra. Diete, ki vključujejo zelenjavo, kot je radič, lahko pomagajo pri izgubi teže in preprečujejo debelost. Vlaknine in antioksidanti izboljšajo gibanje črevesja ter preprečujejo napenjanje, zaprtje in kronična vnetja.

Sijoča ​​koža

Radič vsebuje širok spekter vitaminov B-kompleksa, ki nahranijo in poživijo utrujeno kožo, osvetlijo oči in okrepijo nohte. Ti vitamini so bistveni za številne vitalne celične procese, kot je pretvorba energije. Poleg tega vam visoka koncentracija vitamina K v radiču pomaga doseči mlajši videz kože.

PREBERITE TUDI: Kaj je kutina in kakšne so njene zdravilne koristi?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj