Poleg tega, da je glavna sestavina v številnih tradicionalnih oblikah medicine, so jo uživali že od svetopisemskih časov in je veljala za pomemben del prehrane starih Grkov in Rimljanov.

V zadnjih letih so številne študije potrdile zdravilne učinke tega močnega sadeža, raziskave pa so pokazale, da bi lahko ponudila različne koristi, od izboljšane prebave do boljšega zdravja srca.

Kaj je kutina?

Kutina, znana tudi pod latinskim imenom Cydonia oblonga, je vrsta sadja, ki je grudasto, hruškaste oblike in svetlo zelene barve, z odtenkom, ki je podoben jabolku zlati delišes. Čeprav se pogosto šteje za križanca med jabolkom in hruško, ima močnejšo aromo, čvrstejšo teksturo in žilavo, gobasto meso.

Zdravstvene koristi kutin

1. Bogata z antioksidanti

Sadje kutine je odličen vir antioksidantov, močne spojine, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki povzročajo bolezni, in ščitijo pred kroničnimi boleznimi.

Ne samo, da je sadje bogato z vitaminom C, vodotopnim vitaminom z antioksidativnimi lastnostmi, ampak je tudi dober vir drugih antioksidantov, vključno s kafeoilkininsko kislino in rutinom.

2. Lahko pomaga pri lajšanju zaprtja

V tradicionalni medicini so semena plodov kutine pogosto uporabljali za zdravljenje prebavnih motenj, kot sta zaprtje in driska. Novejše raziskave so potrdile zdravilne lastnosti sadja in semen ter ugotovile, da lahko kutine pomagajo pri lajšanju zaprtja in podpirajo redno prebavo.

3. Bori se proti bakterijam

Več študij je pokazalo, da lahko ta močan sadež pomaga preprečiti rast škodljivih bakterij v telesu. Na primer, ena študija je pokazala, da kutinov sok pomaga zavirati rast Helicobacter pylori, seva bakterij, ki lahko povzroči nastanek ran in razjed v želodčni sluznici.

PREBERITE TUDI: 3 razlogi za uživanje granatnega jabolka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj