Jabolčni kis je eno najbolj zdravih živil, ki ima pozitivne vplive na mnoge zdravstvene težave. A treba ga je znati uživati – pravo količino ob pravem času in na pravi način. Kako torej uživati jabolčni kis, da boste imeli od njega kar največ koristi?
 
 

1. Pospešuje prebavo

Idealno je, če ga popijete 15 minut pred obrokom, saj pospeši prebavne procese – spodbudi proizvajanje želodčnih in drugih prebavnih sokov, da se hrana lažje in hitreje prebavi, hranilne snovi pa bolje absorbirajo.
 

2. Zmanjšuje apetit in pomaga pri hujšanju

S pitjem jabolčnega kisa pa boste ne le izboljšali prebave, temveč tudi zmanjšali lakoto, kar je še posebej dobrodošlo, če imate težave s prevelikim apetitom in prekomerno telesno težo. Tako jabolčni kis pomaga pri hujšanju.
 

PREBERITE TUDI: To je zelišče za boljši spanec

 

3. Izboljšuje spanec

Pitje (seveda razredčenega) jabolčnega kisa pred spanjem ima lahko ugoden vpliv na spanje. Eden najpogostejših razlogov za slab spanec je namreč povišan krvni sladkor in poleg tega, da, jasno, izločite hrano, ki vsebuje sladkor, vam lahko pomaga tudi jabolčni kis, ki znižuje krvni sladkor in izboljša občutljivost na inzulin.
 
Povišan krvni sladkor namreč oteži telesu, da bi začelo z fazo porabe maščob, ki je nujno za kakovosten spanec. Zato je tudi tako pomembno, da je večerja dovolj zgodnja in ne preobilna – v nasprotnem primeru je bolje, da je sploh ni.
 

PREBERITE TUDI: 16 razlogov, zakaj bi morali zjutraj piti limonin sok

 

4. Pomaga pri razstrupljanju

Če niste med tistimi, ki bi zjutraj piti toplo limonado, lahko poskusite z razredčenim jabolčnim kisom. Zakaj? Ker zelo pomaga pri razstrupljanju telesa, vključno s čiščenjem jeter. Dve veliki žlici ga zmešajte v kozarec mlačne vode in popijte.
Med drugim jabolčni kis pomaga tudi pri ustnemu zadahu, saj odpravlja bakterije, ki povzročajo zadah.
 

5. Koliko ga popiti?

Vsekakor ne pretiravajte, da si ne boste naredili več škode kot koristi. Prav tako nikar ne zaužijte nerazredčenega, saj je premočan tako za zobno sklenino kot tudi želodec. Vedno ga razredčite z vodo: približno 2 do 3 velike žice v kozarcu vode in ga popijte 2-krat do 3-krat na dan, najbolje 15 minut pred obrokom. Za boljši okus lahko dodate še malce soli.
 

PREBERITE TUDI: Pospešite metabolizem in shujšajte!

 
 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj