S prijateljicami se pogovarjate o menstrualnih krčih in o tem, kakšni so vaši znaki PMS. Morda se vam je celo že zgodilo, da ste naključno neznanko v javni toaleti prosile, če ima za posoditi vložek ali tampon, ker ste ga pred odhodom od doma pozabile dati v torbico.

O menstruaciji se zlahka pogovarjamo, a menstruacijski vetrovi ali prdci po domače so nekaj povsem drugega. Da, menstruacijski vetrovi. Obstajajo. Tudi ve veste. In čas je, da o njih spregovorimo.

To, da se med menstruacijo še posebej otepate s plini, je povsem normalno; prav tako je normalen še posebej neprijeten vonj. Tisti vonj, zaradi katerega vam je kar nerodno ob zavedanju, da je lahko iz vašega telesa šlo nekaj tako odbijajočega.

Zakaj pride do tega?

Plini pred menstruacijo so običajno posledica nihanja hormonov, zlasti estrogena in progesterona.

Sprememba ravni hormonov v dneh pred menstruacijo lahko močno vpliva na želodec in tanko črevo. Tako lahko višja raven estrogena povzroča pline, zaprtje ter ujetost zraka in plinov v črevesju. Tik pred začetkom menstruacije celice v sluznici maternice proizvajajo prostaglandine – to so maščobne kisline, ki delujejo podobno kot hormoni.

Prostaglandini pomagajo vaši maternici, da se vsak mesec skrči in izloči svojo sluznico. Če jih telo proizvede preveč, presežek prostaglandinov vstopi v krvni obtok in povzroči krčenje drugih gladkih mišic v telesu – tudi tistih v črevesju.

To lahko povzroči napenjanje in spremembe v vaših črevesnih navadah, kar je lep izraz za menstruacijske vetrove in še posebej zaudarjajoče menstruacijske iztrebke.

So lahko vetrovi tudi znak česa drugega?

Seveda pa je to lahko tudi simptom česa drugega. Plini in druge gastrointestinalne težave v določenih fazah menstrualnega ciklusa so zelo pogoste, v nekaterih primerih pa so lahko znak druge bolezni, npr. sindroma razdražljivega črevesja (IBS) ali endometrioze.

PREBERITE TUDI:

Zakaj je vonj tako odbijajoč?

Obstaja več razlogov, zakaj imajo menstruacijski vetrovi lahko tako zelo močan in obijajoč vonj. Glavni razlog je, da se med menstruacijo spremenijo vaše črevesne bakterije, zaradi česar je lahko napenjanje še posebej ‘dišeče’.

K vonju prispeva tudi hrana, ki jo uživate, še zlasti, če ste v obdobju pred in med menstruacijo zelo grešite s tolažilno, torej nezdravo hrano. Seveda pa ni vse krivo le to, da jeste bolj nezdrave stvari – hormoni pač naredijo svoje.

Hrepenenje po določeni (praviloma nezdravi) prehrani je v obdobju PMS in menstruacije je zelo resnično. Obstajajo dokazi, da visoka raven progesterona, povezana z menstruacijo, sproži kompulzivno prehranjevanje in nezadovoljstvo s svojim telesom. Zato je težko zbrati energijo, da bi se ukvarjale s tem, kaj jeste, oz. se uprle nezdravi hrani.

Poseganje po procesiranih mlečnih izdelkih, škrobnatih ogljikovih hidratih in sladkarijah spremeni vonj vaših vetrov na slabše in lahko povzroči zaprtje. Ko govorimo o zaprtju, lahko kopičenje blata povzroči tudi razvoj bakterij in neprijetnega vonja, zaradi česar so prdci še bolj smrdeči.

Kaj lahko storite?

Vetrovi so biološki proces, ki se mu ne moremo izogniti. Tudi smrdeči vetrovi so nekaj povsem normalnega, vendar to ne pomeni, da boste vsak mesec do menopavze po več dni zaprte doma in zračile sobo. Nekaj sprememb v prehrani in načinu življenja, ki so tako ali tako dobre za vaše zdravje, je lahko vse, kar potrebujete, da vetrovom ob menstruaciji naredite konec ali jih vsaj zelo ublažite.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj