Normalno je, da se med menstruacijo počutite zaspane, utrujene in brez energije. Zagotovo imamo obilo informacij ali izobraževanj o zdravju; kako skrbeti za svoje zobe; kako dobro jesti in skrbeti za svoje srce in kosti; kako ohraniti zdravje prebavil – ampak kako skrbeti za svoja rodila, kaj to pomeni in zakaj je to celo zelo pomembno? Ayurveda je ena redkih ved, ki polaga veiko pozornosti na to.

PREBERITE TUDI: 6 preprostih ayurvedskih trikov (da se med zimo ne boste zredili)


Menstruacija je darilo

V ayurvedi je menstrualni cikel viden kot čiščenje. Je kot darilo ženskemu telesu, ki ga je potrebno hvaležno sprejeti, saj naj bi menstruacija prečistila dušo in telo. Tako kot pri vsakem čiščenju, telo potrebujete počitek za pomladitev in uravnavo treh doš (energij v telesu). Te tri doše so Vata (zrak), Pita (ogenj) in Kapha (voda). Ženske se soočajo z različnimi simptomi glede na to, v kateri energiji oz. doši imajo neravnovesja.

Doša, ki nadzoruje gibanje v telesu, je Vata. Pod-doša, ki upravlja menstrualni ciklus, se imenuje Apana Vata, ki je povezana z izločanjem odpadnih snovi iz telesa in se nahaja med popkom in anusom. Ta energija prispeva k nemotenim procesom, ki potekajo v rodilih. Da bi ti procesi potekali učinkovito, mora Apana Vata delovati usklajeno s Prana Vato ali energijo, ki upravlja gibanje življenjske sile. Prana je navzgor energijska sila, ki je potrebna za zdravo delovanje uma.

Nasprotujoče si sile teh dveh vat bi se morale gibati vsaka v svoji smeri, ampak pogosto se zgodi, da se te sile medsebojno podpirajo. Ker je zaradi današnjega načina življenja duševna obremenitev visoka, se Apana Vata obrne navzgor in podpira Prana Vato. To povzroči odtekanje energije in premalo energije povzroči simptome, kot so bolečine v hrbtu in neredne menstruacije. V pomoč pri dokončanju menstruacijskega procesa se Prana Vata pomika navzdol, posledica česar so duševne težave, zmedenost, negativne čustvene spremembe in utrujenost.

Počitek je naravna zahteva telesa, ki jo je treba spoštovati

Opazite, kako se te težave pojavljajo zaradi pomanjkanja energije? Počitek je naravna zahteva telesa in ga je treba spoštovati, ko vas telo za to prosi (ko ste utrujeni). Vendar pa se počitek v današnji družbi, zlasti med menstruacijo, smatra kot šibkost. Ljudje smo nagnjeni k temu, da pozabljamo, da mora obstajati razlog, zaradi katerega se počutimo tako, kot se počutimo. Tako kot se človek počuti utrujen po dolgem dnevu in potrebuje počitek, je tudi ženska v času menstruacije lahko zelo utrujena, saj je to naravni proces.

Živimo v časih, ko si težko privoščimo kar dan ležanja, a svojemu telesu med menstruacijo privoščite vsaj dan ali nekaj ur počitka.

PREBERITE TUDI: Ayurvedski detox v jesenskem času (5 korakov)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj