Resnica o kontracepcijskih tabletah in hormonih

Peroralne kontraceptive najpogosteje povezujemo s preprečevanjem nosečnosti, vendar se pogosto uporabljajo tudi za zmanjševanje simptomov, ki se lahko pojavijo pri menstruaciji, kot so neredne menstruacije, predmenstrualni sindrom (PMS), predmenstrualna disforična motnja (PDD), krči, bolečine, močan tok, endometrioza, sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), fibroidi in drugo.

A večina žensk ima napačno predstavo o tem, kako hormonska kontracepcija vpliva na telo in možgane ter kako vpliva na splošno zdravje.

Kako kontracepcijske tablete delujejo v telesu

Večina kontracepcijskih tablet je izdelana s kombinacijo sintetičnega estrogena in progestina, sintetične oblike hormona progesterona. Po zaužitju tabletke ti sintetični hormoni vstopijo v možgane in delujejo kot endokrini motilci ter motijo signalni proces, ki je potreben za ovulacijo.

Predvsem preprečujejo hipotalamusu, da bi hipofizi (ki uravnava hormone) sporočil, naj izloči hormone, ki povzročijo sproščanje jajčeca. V malo verjetnem primeru, da pride do ovulacije in se jajčece oplodi, sintetični progestin stanjša maternično sluznico, zaradi česar je bolj verjetno, da se bo jajčece izločilo.

Nekatere kontracepcijske tablete vključujejo teden dni placebo tablet, ki povzročijo mesečno prebojno krvavitev, vendar to ni prava menstruacija. Gre za umeten vzorec, ki odpravlja naravno naraščanje in odtekanje estrogena in progesterona v celotnem ciklusu.

Kako hormoni delujejo v možganih in telesu

Da bi se počutili srečno in zdravo, morate imeti uravnotežene hormone. Spodaj je naštetih nekaj pomembnih informacij o razlikah med naravnimi in sintetičnimi hormoni.

Naravni hormoni se vežejo na določene receptorje in ohranjajo ravnovesje v telesu:

 • Estrogen se veže na estrogenske receptorje.
 • Progesteron se veže na progesteronski receptor.
 • Testosteron se veže na testosteronski receptor (da, tudi ženske proizvajajo testosteron, vendar v veliko manjši meri kot moški).
 • Navzkrižne reaktivnosti ni.

Sintetični progesteron (progestini) deluje na telo drugače:

 • Progestini se ne vežejo samo na progesteronski receptor, ampak tudi na številne druge receptorje.
 • Kadar se sintetični hormon veže na napačen receptor, lahko ta posreduje netočne signale, kar telo spravi iz ravnovesja.
 • Ker se sintetični hormoni lahko vežejo na napačne receptorje, lahko kontracepcijske tablete povzročijo hormonsko neravnovesje in škodljive neželene učinke. Te težave se ne pojavijo pri vseh ženskah, vendar so lahko neželeni učinki za tiste, ki jih imajo, zelo neprijetni.

Hude posledice kontracepcijskih sredstev za možgane

Morda že veste, da kontracepcijske tablete dokazano povzročajo težave s krvnim tlakom ter povečujejo tveganje za nastanek krvnih strdkov in možganske kapi, še zlasti če kadite ali imate migrenske glavobole.

Toda ali ste vedeli, da kontracepcijske tablete vplivajo tudi na vaše možgane in psihično počutje?

Raziskave kažejo, da jemanje kontracepcijskih tablet povzroča strukturne spremembe v možganih, spreminja delovanje nevrotransmiterjev in moti uravnavanje razpoloženja.

Struktura možganov

V študiji iz leta 2019 so ugotovili, da je hipotalamus pri ženskah, ki so jemale oralno kontracepcijo, za približno 6 % manjši kot pri ženskah, ki niso jemale kontracepcijskih tablet.

Nevrotransmiterji in razpoloženje

Znanstveniki z Danske so ugotovili, da je pri ženskah, starih od 15 do 34 let, ki so jemale oralno kontracepcijo, za 23 % bolj verjetno, da bodo prvič začele jemati antidepresive, kot pri tistih, ki tabletk niso jemale. O depresiji je poročalo med 16 in 56 % žensk, ki so jemale kontracepcijske tabletke, ki zmanjšujejo količino nevrotransmiterja serotonina.

Drugi nevrohormoni

V kontracepcijskih tabletah se poveča tudi raven kortizola (pozdravljen, stres!) in zniža raven testosterona (nasvidenje, spolni nagon!). Težave z nizkim testosteronom pa lahko ostanejo tudi po prenehanju jemanja oralnih kontracepcijskih sredstev, zaradi česar ste izpostavljeni večjemu tveganju za trajne težave s spolnostjo in možganskim zdravjem/mentalnim zdravjem.

Motnje mikrobioma

Sintetična kontracepcija lahko moti tudi črevesni mikrobiom.

Črevesje – torej prebavni trakt – pogosto imenujejo drugi možgani, saj je v njem približno 100 milijonov nevronov. To je več nevronov, kot jih imate v hrbtenjači ali perifernem živčnem sistemu. Raziskave kažejo, da so težave z zdravjem črevesja, kot je npr. prepustno črevesje, povezane z motnjami razpoloženja, kot je depresija, in anksioznostjo. V članku iz leta 2017 je bila raziskana povezava med zdravjem črevesja in ADHD.

Izčrpavanje mikrohranil

Po podatkih študije iz leta 2013 v reviji European Review for Medical and Pharmacological Sciences kontracepcijske tablete ovirajo absorpcijo bistvenih vitaminov in mineralov, kar lahko privede do pomanjkanja hranilnih snovi. Zlasti je bilo opaženo pomanjkanje ključnih hranil, in sicer folne kisline, vitaminov skupine B (B2, B6 in B12), vitaminov C in E ter mineralov magnezija, cinka in selena – mikrohranil, ki so pomembna za zdravo delovanje možganov. Če jemljete oralna kontracepcijska sredstva, je dobro, da jemljete prehranska dopolnila, da se izognete pomanjkanju.

Simptomi hormonskega neravnovesja

Veliko žensk se ne zaveda, da lahko njihove kontracepcijske tablete povzročajo naslednje težave:

 • depresijo
 • tesnobo
 • utrujenost
 • nizek libido
 • nespečnost
 • povečanje telesne teže

Bi rade prenehale jemati kontracepcijske tablete?

Prenehanje jemanja kontracepcijskih tablet ni tako hitra rešitev, saj se pri mnogih ženskah v mesecih po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije pojavijo številne težave, vključno z nihanjem razpoloženja, tesnobo in depresijo. Nekateri hormonski strokovnjaki so ta učinek začeli imenovati “sindrom po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet”.

Poleg tega se je treba zavedati, da če ste začeli jemati tabletke zaradi nerednih menstruacij, hudih krčev ali drugih simptomov, tabletke dejansko ne odpravljajo teh težav – težave le prikrivajo, kot večina sintetičnih ‘zdravil’. Ko prenehate jemati kontracepcijska sredstva, se lahko prvotna težava povrne.

Če ste imeli neredne menstruacije, je jemanje naravnega progesterona pri mnogih ženskah precej učinkovito – brez stranskih učinkov sintetičnega progestina v hormonskih tabletah. Če vas skrbi nosečnost, so na voljo tudi druge nesintetične, nehormonske kontracepcijske možnosti, o katerih se lahko pozanimate.

Kako ponovno vzpostaviti hormonsko ravnovesje

Če ste več let jemali kontracepcijske tablete, lahko traja več mesecev, da ponovno vzpostavite naravno ravnovesje hormonov, kar je posledica kroničnega zaviranja lastne proizvodnje hormonov. V tem obdobju okrevanja je včasih koristno dodajanje hormonov.

PREBERITE TUDI:

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj