Raziskava je pokazala, da lahko vsem stranskim učinkom, ki jih imajo kontracepcijske tablete na žensko telo, pripišemo še enega – in to je ljubosumje. Hormoni v kombiniranih kontracepcijskih tabletah – še zlasti tistih, ki vsebujejo visok odmerek hormona estrogena – namreč delujejo tako, da zmedejo normalno delujoče ženske hormone in povzročijo čustveno sumničenje, ljubosumje in posesivnost, kar lahko ogrozi sicer harmonično razmerje.

Dr. Craig Roberts z univerze Stirling je povedal: “Izgleda, da ženske niso dobro seznanjene z vsemi potencialnimi psihološkimi stranskimi učinki, ki so povezani z jemanjem kontracepcijskih tablet.”

V raziskavi so anketirali 275 žensk v starostni skupini 17 do 35 let, ki so jemale KT, da bi ugotovili stopnjo zaupanja do njihovega partnerja, nato so ugotovitve primerjali z znamko KT, ki jih je posameznica jemala. Prišli so do očitnih povezav med stopnjo estrogena v tabletah in ljubosumjem, medtem ko progesteron ni povečeval ljubosumja, saj je manj vplival na ostale ženske hormone.

Raziskovalci so tako ugotovili, da ženske, ki jemljejo KT z višjim odmerkom estrogena, težje ustvarijo in obdržijo razmerje. Podobno pa so ugotovili in potrdili tudi že v nekaterih preteklih raziskavah, ki so pokazale, da lahko jemanje KT vpliva na izbiro partnerja in sicer tako, da ženske odbijajo bolj možati moški in privlačijo bolj deški tipi moških.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj