… pred nezaželeno nosečnostjo, a le malo jih pomisli, kakšen vpliv lahko imajo na zdravje posameznice.  V priloženih navodilih za uporabo so jasno navedeni stranski učinki in tveganja, čeprav jih le malokdo jemlje resno. Strokovnjaki pravijo, da bi jih morali.

PREBERITE TUDI: Jemanje kontracepcijskih tablet ženskam poslabšuje spolnost

Študije, opravljene v ZDA, na Danskem in drugje po svetu so pokazale, da imajo ženske uporabnice kontracepcijskih tabletk kar 50 % več možnosti, da zbolijo za rakom na dojki. Če imajo tabletke, ki jih jemljejo, visoko raven estrogena, pa se tveganje poviša na 75 %. Prav tako je raziskava pokazala, da se tveganje zmanjša, ko uporabnice prenehajo jemati tabletke.

V razvitih država zaznavajo porast te hude bolezni, ki prizadane predvsem nežnejši spol. Strokovnjaki se zato trudijo odkriti vzroke za nastanek bolezni ter na njih opozoriti ženske. Porast raka se pojavlja predvsem pri mladih ženskah starih od 20 – 39 let. mladih mamicah, ki zaradi hude bolezni za sabo pustijo svoje otroke, prijatelje, starše … Treba je pretehtati pozitivne in negativne posledice jemanja kontracepcijskih tabletk. Obstaja veliko alternativ za preprečevanje nezaželene nosečnosti, a zdravje je le eno.

PREBERITE TUDI: Kontracepcijske tablete spremenijo spomin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj