… nezdravem (polnomastnem) mleku – zajtrk, ki jim ga pripravljajo skrbni, a žal premalo osveščeni starši, v prepričanju, da so poskrbeli za zdrav zajtrk svojih otrok. A te škatle z lepimi slikami žitaric so v veliki večini primerov vse prej kot zdrave – poleg pšenice, ki je izjemno nezdravo žito, vsebujejo tudi ogromno sladkorja.

Pravzaprav so tako nezdrave, da bi jih bilo najbolje odstraniti s prodajnih polic, sploh pa s polic družin, ki skrbijo za zdravje svojih otrok. Starši, zbudite se in začnite brati sestavine na embalažah! Proizvajalci bodo poskrbeli le, da bo hrana na vaših krožnikih okusna in se dobro prodajala, ne pa tudi zdrava – to je izključno vaša skrb.

Sladkor je izjemno škodljiv

Skleda vnaprej industrijsko pripravljenih kosmičev (ne govorimo torej o čistih kosmičih, brez kakršnihkoli dodatkov) za začetek dneva je zelo nezdrava, čeprav slike in napisi na sprednjem delu embalaže obljubljajo nasprotno. Število debelih in zelo debelih otrok in bolezni že med otroci in mladostniki strmo narašča in razlog tiči na prvem mestu v izjemno nezdravi, vnaprej pripravljeni hrani, na drugem mestu pa odsotnosti gibanja. Kupljeni kosmiči so polni sladkorja, ki vodi v debelost, diabetes, metabolni sindrom, slabše učne sposobnosti, agresijo, hormonsko neravnovesje, povišan krvni tlak in še mnogo več.

Sladkor pa ima še mnoge druge slabe učinke na zdravje – med drugim povzroča tudi odvisnost – zato ukinite vnaprej pripravljene žitarice in otrokom raje pripravite zajtrk iz pravih kosmičev brez dodatkov, če se le da, organske pridelave, za boljši okus pa notri dodajte sveže ali suho sadje, rozine in oreške – namesto mleka pa uporabite riževo, sojino, mandljevo, lešnikovo ipd. mleko. Tako bo vaš otrok (in seveda tudi vi) dobil zdrav in polnovreden zajtrk, veliko energije za cel dopoldan, lažje se bo koncentriral in učil.
Več o škodljivosti sladkorja pa si lahko preberete v članku o sladkorju.

Foto: Getty

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj