… kavi, čaju, oreških in žitaricah – a zaradi intenzivnega sodobnega načina pridelave in predelave žal v čedalje manjši meri.

Kot vsi antioksidanti imajo tudi polifenoli antioksidativno, protivnetno, protirakavo delovanje, nova raziskava, ki je bila objavljena v medicinski reviji Journal of Nutrition in je rezultat kar 12-letnega spremljanja 807 ljudi, starih 65 let ali več, pa je pokazala, da tudi nedvomno izboljšujejo splošno zdravstveno stanje, zavirajo staranje in podaljšujejo življenjsko dobo.

V raziskavi so preučevali učinek prehrane, bogate z antioksidanti polifenoli, tako, da so udeležencem merili koncentracijo polifenolov v urinu. Ta metodologija je po mnenju raziskovalcev namreč bolj zanesljiva in natančna za ugotavljanje povezave med tem, kaj zaužijemo in kakšen vpliv ima to na naše zdravje oz. bolezni in celo smrtnost. Ugotovili so, da se je pri ljudeh, ki so zaužili zelo veliko antioksidantov, smrtnost zmanjšala kar za 30 odstotkov napram udeležencem, ki so zaužili malo antioksidantov.

Raúl Zamora Ros, prvi avtor študije, je poudaril, da “rezultati so znanstveni dokaz, da so ljudje, ki zaužijejo veliko antioksidantov, v veliko manjši nevarnosti za nastanek večine kroničnih in degenerativnih bolezni in smrtnosti”. Uživanje velikih količin antioksidantov je torej ključno za ohranjanje dobrega zdravja in vitalnost ter izogib ‘klasičnim’ tegobam, ki jih prinašajo zrela leta in starost.

Ali zaužijete dovolj antioksidantov vsak dan?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj