Utrujenost je znak, da vam morda primanjkuje vitamina B12

Se zadnje čase počutite neprestano utrujeni? Imate težave z zbranostjo in spomin vam malce nagaja? Ne, verjetno ni EMŠO – bolj verjetno je, da vam primanjkuje vitamin B12, še zlasti, če se prehranjujete (pretežno) vegetarijansko ali vegansko in ga ne dodajate s prehranskimi dopolnili.

Vitamin B12 je izjemnega pomena, saj skrbi, da imamo dovolj energije; smo čustveno in mentalno stabilni ter imamo dovolj zdravih rdečih krvnih celic. Telo ga samo ne more proizvajati, zato je pomembno, da ga dobimo s prehrano oz. prehranskimi dopolnili.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

Zaradi čedalje bolj osiromašene prehrane in veganskega in vegetarijanskega načina prehranjevanja ima čedalje več ljudi pomanjkanje tega, tako pomembnega vitamina, zato je pomembno, da se ga dodaja. Če je pomanjkanje hudo oz. dolgotrajnejše, so potrebne celo injekcije mega doze vitamina B12, da si telo ponovno opomore.

Tudi ko smo starejši, naše telo čedalje slabše absorbira vitamine in minerale iz hrane in prehranskih dopolnil, zato je potrebno dodajati čedalje večje količine, da telo optimalno funkcionira. Prav tako imajo poslabšano absorpcijo ljudje z boleznimi črevesja (npr. celiakija ali Crohnova bolezen).

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina B povzroča anksioznost

Najpogostejši znaki

Daleč najbolj pogosta znaka sta konstantna utrujenost ali celo ekstremna izčrpanost – kot da imamo sindrom kronične utrujenosti. Naslednji znaki so se pozabljivost, težave z zbranostjo, bledoličnost, anksioznost ter celo zamegljen vid.

Zatorej je treba poskrbeti, da zaužijemo dovolj vitamina B12, da dolgotrajno pomanjkanje ne pripelje do resnejših in hujših zdravstvenih težav.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

 

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj