Vitamin D je eden najpomembnejših, saj ima vplive praktično na delovanje celega telesa: na imunski sistem, možgane, zdrave kosti in zobe. Njegovo pomanjkanje je tudi eden najpomembnejših vzrokov za simptome depresije, ki jo potem ‘zdravijo’ z antidepresivi.

Zakaj bi morali – sploh pozimi – jemati prehransko dopolnilo vitamin D?

  • Ker pozimi ne dobimo dovolj sončne svetlobe, da bi se v telesu tvoril vitamin D.
  • Ker ga iz prehrane le težko dobimo dovolj.
  • Ker je nujno potreben za močan zdrave možgane, dobro počutje ter kosti in zobe.
  • Ker je ključnega pomena za imunski sistem.
  • Ker preprečuje rakava obolenja.

PREBERITE TUDI: Takšne posledice ima pomanjkanje sončne svetlobe in vitamina D

Koristi uživanja prehranskega dopolnila vitamin D3 so skorajda neomejene, raziskovalci pa odkrivajo vedno nove. Vitamin D je skupno ime za kar 5 maščobo-topnih vitaminov, od katerih sta za zdravje daleč najbolj pomembna vitamin D3, ki se nahaja v hrani živalskega izvora, in vitamin D2 ki je v rastlinah.
Vitamin D sicer nastaja v koži, ki je izpostavljena sončnim žarkom in to je najbolj osnovni in zdrav vir vitamina D za večino ljudi. Poleti v Evropi zadostuje, če smo vsak dan 15 do 30 minut izpostavljeni soncu (roke in noge), v jeseni in pozimi pa je zaradi kratkih dni in odsotnosti sonca prisotno veliko pomanjkanje tega, tako pomembnega vitamina.
Poleg tega se sinteza vitamina D v telesu z leti slabša in starejši ljudje bi ga morali dodajati prehrani v obliki prehranskega dopolnila. Le redka hrana vsebuje dovolj vitamina D – sem vsekakor sodijo modre (mastne) ribe, npr. sardele, losos, rdeče meso, jetra, jajčni rumenjaki, olje jeter polenovke.
Po obširni in natančni preučitvi študij, ki jih je opravil angleški komite Scientific Advisory Committee on Nutrition, priporočajo vsem, da na dan zaužijejo vsaj 10 mikrogramov (mcg) vitamina D, da bodo ohranili zdrave kosti, zobe in mišice.
Zadostna količina vitamina D torej ščiti pred nešteto boleznimi in zdravstvenimi težavami, med drugim tudi rahitisa in napadi astme. Ker je nujen za močan imunski sistem, pa s tem preprečuje tudi sezonske virusne okužbe (če imate dovolj močan imunski sistem, ne boste zboleli – če ste zboleli, morate poskrbeti, da okrepite imunski sistem).

Vitamin D3 preprečuje padce pri starejših

Če bi vsi, ki so starejši od 60 let, zaužili vsaj 20mcg (800iu) vitamina D na dan vsaj 5 let, bi to preprečilo preko 430.000 manjših padcev in 190.000 večjih padcev ter preprečilo kar 1579 smrti.
Povezava med padci starejših in vitaminom D morda zveni čudna, vendar zanjo obstaja znanstvena razlaga. Vitamin D3 se veže na receptorje v celicah mišic in poveča aktivnost genov in proizvodnjo beljakovin v hitrih mišičnih vlaknih. Ta so ključna za ravnovesje in koordinacijo ter se hitro odzovejo na nestabilnost in tako preprečijo padec. To pomeni, da uživanje prehranskega dopolnila vitamin D starejšim pomaga preprečiti padce in s tem zlome in celo smrti.

Druga študija je pokazala tudi, da kombinacija redne vadbe in visoke količine vitamina D zmanjša nevarnost padcev pri starejših za več kot 70%.

Pomanjkanje vitamina D povezano z Alzheimerjevo boleznijo

Leta 2014 so v American Academy of Neurology objavili rezultate največje študije doslej in dokazali povezavo med pomanjkanjem vitamina D in nevarnostjo za razvoj Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence. Pomanjkanje vitamina D celo podvoji nevarnost za nastanek teh bolezni in pri starejših je še posebej pogosto prisotno.

V drugi raziskavi so dokazali tudi, da pomanjkanje vitamina D povzroči upad kognitivnih sposobnosti, saj vitamin D ščiti pred poškodbami nevronov. Starejšim so merili količino vitamina D v telesu in tisti, ki so imeli najmanj vitamina, so imeli najhujši upad kognitivnih sposobnosti.

7 znakov, da vam verjetno primanjkuje vitamina D

Edini način, da smo popolnoma prepričani, ali nam primanjkuje vitamina D, je testiranje krvi. A obstajajo določeni zelo očitni znaki, na katere smo lahko pozorni in ki so dober pokazatelj pomanjkanja.

1. Ste temnejše polti

Temnopolti (afriškega porekla) so v večji nevarnosti za pomanjkanje, saj potrebujejo okoli 10-krat več izpostavljanja soncu, da proizvedejo enako količino vitamina D kot nekdo, ki je svetle polti. Pigment v koži namreč deluje kot naravna zaščita pred soncem, zatorej več pigmenta kot imate, več časa morate biti na soncu.

2. Počutite se brezvoljno, apatično, depresivno

Serotonin je hormon, povezan z dobrim počutjem in ga proizvajamo več, ko je svetlo in sončno. Leta 2006 so znanstveniki preučili učinke vitamina D na duševno zdravje in ugotovili, da so bili tisti z najmanj vitamina D v krvi najbolj podvrženi depresiji.

3. Imate 50 let ali več

Kot že omenjeno, s staranjem koža ob izpostavljanju soncu proizvaja čedalje manj vitamina D; hkrati pa so tudi ledvice čedalje manj učinkovite pri konvertiranju v obliko, ki jo telo lahko porabi. In še tretje: starejši so manj zunaj, torej so še manj izpostavljeni soncu namesto več.

4. Ste predebeli (ali imate veliko mišične mase)

Vitamin D je topen v maščobah, zato, če imate odvečno telesno maščobo, ga potrebujete več kot nekdo, ki je vitek. Enako velja za tiste, ki imajo veliko mišične mase.

5. Bolijo vas kosti

Pomanjkanje vit. D se odraža tudi v bolečinah v kosteh, kar pogosto napačno diagnosticirajo kot fibromialgijo ali sindrom kronične utrujenosti, sploh v povezavi z utrujenostjo. Pomanjkanje vitamina D namreč preprečuje nalaganje kalcija v kosti in posledica so bolečine.

6. Znojenje v glavo

Eden prvih in najbolj očitnih znakov je tudi znojenje v glavo, ki je pogosto tudi pri novorojenčkih.

7.  Imate težave s črevesjem

Ker je vitamin D topen v maščobah in imate kake težave s črevesjem, ki poslabšujejo absorpcijo maščob, to pomeni tudi slabšo absorpcijo maščobo-topnih vitaminov. Te bolezni so npr. Crohnova bolezen, celiakija, preobčutljivost na gluten ter vnetno črevesno bolezen.

Na kaj vse še vpliva vitamin D?

Vitamin D ščiti tudi pred kardiovaskularnimi boleznimi

Tako znižuje krvni tlak; aterosklerozo; srčni infarkt in možgansko kap. Pomanjkanje vitamina D kar za 50 % poveča nevarnost za srčni infarkt; verjetnost smrti za infarktom pa se poveča za 100 %.

Avtoimunske bolezni

Vitamin D ima izjemen vpliv na imunski sistem in preprečuje nastanek avtoimunskih bolezni, tudi multiplo sklerozo, astmo, alergije in vnetno črevesno bolezen.

Vpliva na obnavljanje DNK in metabolne procese

Raziskava je pokazala, da če zdravi uživajo 2,000 IU vitamina D na dan vsaj nekaj dni skupaj, to vpliva na regulacijo kar 291 različnih genov, ki nadzorujejo 80 različnih metabolnih procesov, med drugim obnovo DNK; vplivajo na avto-oksidacijo (oksidacijo, ki nastane ob prisotnosti kisika ali UV sevanja, ki ima velik vpliv na staranje in rakava obolenja), dvigne imunski sistem.

Naj uživam vitamin D in količino prilagodim starosti?

Starejši kot smo, slabše naše telo sintetizira vitamin D, zato se količina v telesu z leti postopoma zmanjšuje. Raziskave so pokazale, da starejši med 62. in 80. letom sintetizirajo kar štirikrat manj vitamina D kot v starostni skupini 20 do 30 let.
Zatorej če bi radi zaščitili svoje kosti, zdravje, imunski sistem in možgane, strokovnjaki priporočajo, da uživate najmanj 25mcg (1000iu) vitamina D na dan. Seveda pa je nelogično, da ista količina ustreza vsem, zato če ste zelo svetlopolti ali starejši od 50 let, priporočajo najmanj 50mcg vitamin D3 na dan.
Široko ponudbo vitamina D preverite TUKAJ.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj