Še zlasti je stanje slabše v jeseni in pozimi, ko zaradi krajših dni in odsotnosti sončne svetlobe trpijo za depresivnim počutjem tudi tisti, ki sicer nimajo težav. Pa gre res vedno dejansko za depresijo ali morda za pomanjkanje določenih hranil? Naše telo namreč za optimalno delovanje potrebuje vsa hranila, ki pa jih iz sodobne predelane prehrane dandanes večina ljudi ne dobi. Če k temu dodamo še vsakdanji stres in prezaposlenost, depresivno počutje ni prav nič čudnega.

Katera so torej tista hranila oz. vitamini, minerali in maščobe, ki jih naše telo nujno potrebuje in katerih pomanjkanje lahko sproži znake depresije?

1. B vitamini

Kompleks B vitaminov je eden najbolj pomembnih in pogosto v pomanjkanju – še zlasti nevarno je pomanjkanje vitamina B12, ki je najpogostejše pri vegetarijancih in veganih. Poleg nekakovostne sodobne hrane pomanjkanje povzročijo tudi uživanje alkohola, večjih količin kofeina in sladkorja ter kajenje. Pomanjkanje vitaminov skupine B vodi v mnoge zdravstvene težave, tudi duševne – med njimi sta najpogostejši depresija in anksioznost, v primeru pomanjkanja vitamina B12 pa tudi agresija in razdražljivost.

2. Magnezij

Po nekaterih podatkih naj bi kar 95 % ljudem primanjkovalo magnezija, vzrok pa je opustošena zemlja in sodobni načini pridelave hrane. Magnezij je eden najbolj esencialnih mineralov, povezan z delovanjem možganov in raziskave so pokazale, da je pomanjkanje tesno povezano z več tipi depresije. Strokovnjaki v tujini zato svojim pacientom priporočajo, naj poleg ostalih prehranskih dopolnil, zdrave prehrane in gibanja, začnejo uživati tudi prehransko dopolnila magnezij.

3. Vitamin D

Vitamin D je eden izmed tistih, ki jih ljudem najpogosteje primanjkuje, še zlasti, če živijo na področjih, kjer je manj sončne svetlobe in dnevi krajši. Predvsem pozimi to velja tudi za nas in tudi to je eden izmed razlogov za porast depresije v jeseni in pozimi. Kanadski raziskovalci so na podlagi 14 študij, opravljenih med 31.424 udeleženci, prišli do zaključka, da obstaja močna povezava med pomanjkanjem vitamina D in depresijo, študija, leta 2006 izvedena med starejšimi, pa je pokazala, da so bili tisti, ki jim je primanjkovalo vitamina D, kar 11-krat bolj podvrženi depresiji. Vitamin D lahko zaužijete v obliki olja polenovke, v katerem dobite tudi nujno potrebne omega-3 maščobe, ali samostojno v obliki vitamina D.

4. Omega-3 maščobe

Pri ljudeh, ki ne uživajo omega-3 maščob, a pojedo veliko sodobne, predelane hrane, je depresija veliko pogostejša. Na univerzi v Kolumbiji so analizirali 59 pacientov, ki so imeli postavljeno diagnozo depresije in 18 od njih še anksioznosti, in med vsemi so prevladovale izjemno nizke količine omega-3 maščob. Več o pomenu omega-3 maščobnih kislin si lahko preberete v raziskavi.

5. Probiotiki

Probiotiki so zelo dobro poznano in priljubljeno prehransko dopolnilo za izboljšanje prebave, bolj zdravo črevesje in močan imunski sistem. V zadnjem času pa se kaže še povezava med probiotiki in njihovim pozitivnim vplivom na počutje. Stres npr. zmanjša količino koristnih bakterij lactobacilli andbifidobacterium, to pa preprečuje absorpcijo hranil, potrebnih za dobro razpoloženje ter sproščanje stresa in anksioznosti. Probiotiki imajo tako posreden vpliv na razpoloženje in če nam jih primanjkuje, je posledica lahko depresivno počutje, ki ga potem ‘zdravijo’ z antidepresivi. Več o tem si lahko preberete v raziskavi.

6. Vitamin C

Pomanjkanje vitamina C prav tako lahko daje znake depresije. Ker je iz hrane skorajda nemogoče dobiti dovolj vitamina C za optimalno delovanje telesa – kaj šele dodatno antioksidativno zaščito – strokovnjaki priporočajo, da večkrat na dan zaužijete vitamin C v obliki prehranskega dopolnila; prahu, tablet, kaspul … Tudi stres, rekreacija, nosečnost in dojenje še dodatno povečajo potrebe po vitaminu C, medtem ko ga aspirin, tetraciklin in kontracepcijske tablete skorajda izničijo, zato je dodajanje še toliko pomembnejše. Poleg vitamina C KT telesa oropajo še vitaminov B, E, selena, magnezija in cinka.

Kaj je zelo pomembno?

Seveda pa se je treba zavedati, da nobeno prehransko dopolnilo ne bo nadomestilo zdrave prehrane, gibanja ter optimističnega pogleda na svet in dogajanje okoli nas. Prehranska dopolnila so nadgradnja in dopolnitev zdravega življenjskega sloga in varna oblika izboljšanja počutja in zdravja brez zdravil. V mnogo primerih pri depresiji oz. depresivnem počutju ne gre za dejansko neravnovesje, ki bi potrebovalo zdravljenje z zdravili, temveč je potrebno le poskrbeti za svoje zdravje in počutje s spremembami življenjskega sloga.


Osnova za zdravje in dobro počutje je zdrav način življenja.

Kako naravno odpraviti depresijo ali olajšati simptome, si preberite v članku 12 načinov za naravno zdravljenje depresije.

5 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj