… živčnega sistema. Kolcanje je za nas precej nadležna stvar še posebej, kadar se nam dogaja v neprimernih trenutkih. Kaj je vzrok temu?

PREBERITE TUDI: Antioksidanti: zakaj jih potrebujemo?


Kolcanje se lahko pojavi zaradi nenadne spremembe temperature, pitja zelo mrzlih ali vročih pijač, alkohola, stresa ali čustvenega izbruha. Redko je kolcanje posledica resnih motenj v živčnem sistemu ali drugih težav.

Prehitro jemo

Kolcanje je lahko posledica tega, da prehitro jemo, preveč jemo ali jemo izredno hladno, izredno vročo ali pekočo hrano.

Alkohol in kajenje

Alkohol in kajenje nista le izjemno slabi navadi, temveč povzročata tudi pogostejše kolcanje.

Čustva

Kolcanje je lahko posledica čustvenega stresa – ali pa vznemirjenja. Ko začutite, da adrenalin poviša vaš srčni utrip, ne pozabite dihati. Globoki vdihi in izdihi.

Kolcanje običajno traja le kratek čas. V kolikor kolcanje traja več dni, in moti vaš spanec in ostala opravila, pa se napotite k zdravniku.

Kako zaustaviti kolcanje?

Za kolcanje obstaja kar nekaj hecnih nasvetov: skakanje po eni nogi, prst v ušesu, iztegnjen jezik, dihanje v vrečko, kozarec vode, hladna prha, zadrževanje diha. Trik naj bi bil tudi sladkor oz. sladek okus. Poskusite z žličko medu.

Predvsem morate živčni sistem pomiriti, zato se morate umiriti tudi sami. Mirno in globoko dihanje bo pomagalo.

PREBERITE TUDI: Če se ne morete znebiti kašlja, posezite po tej čajni mešanici

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj