… jo pogosto uporablja tudi v kozmetiki, predvsem v milih, kremah in zobnih pastah, pospešuje rast rakavih celic dojk. Po že nekaj let tajajočih opozorilih predvsem s strani proizvajalcev in zagovornikov uporabe naravne kozmetike, so sedaj na voljo novi dokazi, da je triklosan dejansko škodljiv, zato ga tudi konvencionalni proizvajalci kozmetike počasi opuščajo in umikajo iz svojih izdelkov.

Za triklosan (med sestavinami INCI naveden kot triclosan), ki ima protimikrobno delovanje, je nova raziskava namreč pokazala, da spodbuja rast rakavih celic predvsem zato, ker ima vpliv na hormone in povzroča hormonsko neravnovesje.  Poleg triklosana ima podoben učinek še oktilfenol (octylphenol). Tako, podobno kot nekateri UV filtri, sodita med hormonske motilce (endokrine disruptorje), nahajata pa se v kozmetiki in drugih izdelkih (plastika, pesticidi, barve, gospodinjske deske za rezanje …), posledično se nalagata v okolju in tudi v naših telesih. Ko so v ZDA testirali prisotnost triklosana v urinu Američanov, je bil ta prisoten pri kar 75 odstotkih oseb.

V laboratorijskih testih, opravljenih na miših, so znanstveniki ugotovili, da sta obe sestavini vplivali na gene, ki vplivata na rast rakavih celic raka dojk, tako, da so se le te pospešeno množile in rezultat je bil v povečanem številu rakavih celic. Miši, ki so bile izpostavljene obema kemikalijama, so imele večje in čvrstejše rakave tumorje kot kontrolna skupina. Znanstveniki so raziskavo zaključili z ugotovitvijo, da ima izpostavljanje endokrinim motilcem za posledico nalaganje teh kemikalij v telesu in zato močno poveča nevarnost za nastanek raka dojk ter druge bolezni.
Raziskava je bila objavljena v ACS reviji Chemical Research in Toxicology.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj