Čeprav je od njegove smrti minilo že več kot desetletje, je Michael Jackson še vedno eden od največjih umetnikov na svetu, o katerem se največ govori. Po njegovi smrti je v javnost prišlo veliko informacij o njegovem življenju, zlasti o njegovem travmatičnem otroštvu.

Še vedno namreč prihaja na plano grozljiva zloraba, ki so jo Michael in njegovi bratje in sestre utrpeli od očeta. Michael je bil od vseh najbolj prizadet. Čeprav je ta novica prišla na plano šele leta 2018, je presenetljivo, kako so ljudje pozabili ali pa celo še vedno ne vedo, da so se pojavile trditve, da naj bi oče Michaela kemično kastriral, da bi odložil puberteto in ohranil njegov visok glas.

Oče je Michaela Jacksona kot najstnika “kemično kastriral”

Danes je dobro znano, da bi Joeju Jacksonu težko rekli oče – bolj primeren naziv bi bil tiranski menedžer skupine. Michael Jackson je v več intervjujih spregovoril o tem, da se je tudi kot odrasel še vedno bal svojega brutalnega očeta.

Joe Jackson

Oče je svoje otroke je pretepal s pasovi in drugimi predmeti, prav tako jih je podvrgel krutim kaznim, kadarkoli so ga razjezili – kar pa, kot si lahko predstavljate, ni bilo težko doseči. Po pouku se nikoli niso smeli igrati zunaj z drugimi otroki. Namesto tega je Joe otroke, ko so prišli domov, prisilil, da so po pet ur na dan vadili svoje glasbene talente. Če so naredili napačen plesni korak, jih je oče poslal na vrt po vejo drevesa, s katero jih je pretepel.

“To je bilo več kot le pas – vrvi in vse, kar je bilo naokoli,” se je spominjal Michael. “Vrgel te je ob steno močno, kolikor je le mogel. Izgubil je živce. … Bil sem tako hiter, da me polovico časa ni mogel ujeti. A ko me je ujel? Bilo je hudo. Bilo je res hudo.”

Michael je bil žrtev najhujših zlorab in trpinčenja

Michael Jackson, najmlajši in najbolj nadarjeni član skupine Jackson Five, je bil deležen najhujšega. Najprej je šlo za čustveno zlorabo: Michael Jackson se je že kot najstnik začel zavedati svojega širokega nosu. Ko je Joe to izvedel, se je začel Michaelu zaradi tega posmehovati in ga klicati ‘velik nos’.

Bratje Jackson s svojim “očetom”

Zaradi tega je Michael razvil živčno navado, da si je nos zakrival z roko. Videti je bilo, kot da si voha roko, zaradi česar so mu producenti nadeli še druge vzdevke, na primer “smrduh”.

Ni presenetljivo, da je Michael Jackson pozneje postal znan po svoji obsedenosti s kirurškim spreminjanjem nosu. V življenju je opravil številne operacije, s katerimi je spreminjal obliko, velikost in videz svojega nosu. Nazadnje je moral nositi nosno protezo, saj naj ne bi imel skoraj nobenega nosu več.

Kontroverzni zdravnik Michaela Jacksona, Conrad Murray, je po smrti Joeja Jacksona prišel z nekaj precej težkimi trditvami: med drugim trdi, da je Michaelov oče Michaela kot mladostnika kemično kastriral. Namen je bil seveda odložiti začetek pubertete in ohraniti visok glas, po katerem je Michael Jackson zaslovel kot otrok.

“Michaelova krutost, ki jo je izkusil pri svojem očetu, je bila …” je trdil 65-letni Murray. “Dejstvo, da so ga kemično kastrirali, da bi ohranil svoj visoki glas, je nepopisno.”

Vse prej kot oče

Michael Jackson je v številnih intervjujih podrobno opisal, da mu je tudi kot odraslemu že ob misli na očeta postalo slabo. Michael je povedal, da je že prej bruhal od strahu, ko je oče vstopil v sobo, in enkrat celo omedlel.

Joe Jackson

V intervjuju z rabinom Shmuleyjem leta 2009 je Michael dejal: “Še danes me je strah očeta. Ko je moj oče vstopil v sobo – in Bog ve, da govorim resnico – sem v njegovi prisotnosti večkrat omedlel. Če sem iskren, sem enkrat omedlel. V njegovi navzočnosti sem bruhal, ker ko je prišel v sobo in se je pojavila ta njegova aura, me je začel boleti želodec in vedel sem, da sem v težavah.”

Tudi starejši brat Jermain je dejal, da se komaj spominja trenutka, ko jih je oče držal ali objemal. Ni jim niti dovolil, da bi ga klicali oče – morali so ga klicati Joe ali Joseph.

“Ni želel, da bi ga klicali ‘oče’, jaz pa sem si tako zelo želel, da bi ga klical ‘oče’. Rekel je: ‘Nisem očka, za vas sem Joseph,'” je v intervjuju povedal Michael.

Govori se, da je Michael pred smrtjo popravil odnos z očetom, vendar notranji viri trdijo, da temu ni tako. Michael naj bi očeta sovražil vse do svoje smrti in ga celo izpisal iz oporoke.

Kasneje v življenju se je Joe Jackson očitno spremenil in postal dober dedek Michaelovim otrokom. Michael je v nekem intervjuju dejal, da je bilo to zanj zelo težko in da bi si želel, da bi se Joe spremenil že prej.

“Zdaj je tako drugačen. Čas in starost sta ga spremenila, vidi svoje vnuke in želi biti boljši oče. Skoraj tako je, kot da je ladja odplula in tako težko mi je sprejeti tega drugega moškega, ki ni tisti, s katerim sem odraščal. Želim si le, da bi se tega naučil že prej.” 

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj