Nekateri si ne predstavljajo življenja brez redne telesne aktivnosti; spet drugim je zgolj misel na to nočna mora. A temeljni problem leži v tem, da se dandanes promovira predvsem vadbe, ki so izjemno naporne in za navadnega človeka, ki potrebuje zmerno gibanje, tudi škodljive. Vadbe kot je npr. boot camp, prinesejo bolj malo dobrega, saj so preprosto preagresivne. Hkrati pa pozabljamo na najbolj osnovno človekovo gibanje, ki je hoja.

Obstaja pa še ena vadba, ki ima skorajda neverjetne pozitivne učinke na zdravje in je – verjeli ali ne – celo zabavna. Le kaj bi to bilo? Skakanje na trampolinu. To je vadba, ki pospeši limfno drenažo; izboljša imunski sistem in pospešuje odplavljanje strupov iz telesa. Da, vse to lahko dosežete s skakanjem po trampolinu in se hkrati prav dobro zadihate!

Da trampolin ni kar tako, pa dokazuje tudi največji motivator Tony Robbins, ki je v svojem dokumentarcu ‘I Am Not Your Guru’ večkrat pokazan, kako skače po trampolinu. Zanj je to eden izmed načinov, da se dobro pripravi na velike in pomembne dogodke, kot so npr. njegovi seminarji, ki se jih udeleži po več tisoč ljudi.

Kako torej skakanje po trampolinu vpliva na vaše zdravje?

1. Izboljšuje vaš imunski sistem

Skakanje po trampolinu ima naravnost drastičen pozitiven vpliv na izboljšanje imunskega sistema. S tem, ko pospeši limfno drenažo, namreč pospeši tudi odplavljanje strupov iz telesa (če ne veste: strupi se iz telesa odplavljajo preko limfnega sistema). Mnogi se poslužujejo skakanja na trampolinu kot prve bojne črte za ohranjanje zdravja in boj proti boleznim.

2. Po mnenju NASE najboljša vadba

Strokovnjaki ameriške NASE menijo, da je skakanje na trampolinu najbolj učinkovita vadba, kar jih je človek ustvaril. Deluje namreč na več nivojih, saj krepi mišice in kosti in hkrati razstruplja vsako celico telesa.

NASA študija je tudi razkrila, da je skakanje na trampolinu veliko manjši stres za stopala, sklepe (predvsem kolena in gležnje) ter hrbtenico kot tako zelo priljubljeni tek.

PREBERITE TUDI: Smoothie, ki bo poskrbel za še tako slabo prebavo in odpravil zaprtje

3. Izboljša prebavo

Mnogi, ki imajo težave s prebavo, pozabljajo na gibanje. Kajti gibanje je tisto, ki spravi v pogon celotno telo, vključno s prebavo. Če ne verjamete, vprašajte kakega tekača, kako mu je kdaj med tekom pospešilo prebavo.

Gibanje na sploh, sploh pa skakanje po trampolinu, je eno najboljših sredstev za izboljšanje prebave. In ne pozabimo, da redna in dobra prebava tudi skrbi za to, da se strupi oz. odpadne snovi ne zadržujejo v telesu predolgo. Skakanje namreč regulira gibanje notranjih mišic, kar ima izvrsten vpliv na prebavo.

4. Krepi kosti

Že dolgo je znano, da trening s težo krepi kosti, ki z leti postajajo čedalje bolj krhke. Zato imajo vsi, ki se ukvarjajo s športom, ne le boljše splošno zdravstveno stanje, temveč tudi veliko močnejše kosti. Posledično to pomeni manj nevarnosti za zlome, sploh ob padcih – če pa že pride do tega, je celjenje hitrejše.

Poleg treninga s težo je za močne kosti izjemno učinkovito tudi skakanje na trampolinu, saj močno izboljša kostno maso.

5. Dvigne nivo energije

Ker izboljša prekrvavitev, telo dobi več kisika, zato dobi tudi več energije. Saj veste, da ste se po vadbi vedno počutili bolj polni energije kot pred njo? Skakanje na trampolinu je tako idealen način, kako hitro dobiti veliko energije, ki bo trajala kar nekaj časa. Tako je idealno, da začnete dan s skakanjem ali ga poskušate izvesti čim bolj zgodaj v dnevu.

Seveda pa ne pozabite, da trampolin ne bo naredil čudeža, če vam bo stal v kotu; prav tako ne, če ne boste poskrbeli tudi za zdravo prehrano in na sploh osveščenem pristopu k življenju, ki naj bo ‘tukaj in zdaj’. Preteklost je mimo in naj vam bo le kot lekcija, da ne boste ponavljali enakih napak; prihodnost naj bo le motivacija, kako živeti bolje, in ne vir stresa in anksioznosti.

PREBERITE TUDI: Kako do ozkega pasu?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj