Dandanes ima mnogo ljudi težave s slabo prebavo; delno zaradi sedečega dela in odsotnosti gibanja; delno zaradi neustrezne, nezdrave prehrane. A namesto po zdravilih za pospeševanje prebave ali celo večdnevno čakanje, da se končno kaj 'premakne', lahko za to poskrbite sami z naravnim, slastnim smoothiejem.
 

Sestavine

  • suhe slive (5 do 10 – odvisno od tega, kako gost smoothie želite in kolikšno količino)
  • celo laneno seme (1 do 2 veliki žlici)
  • voda (3 do 5 dl)
  • vitamin C v prahu, stevia (po želji)
  • mikser ali palični mešalnik

Priprava

V mikser ali posodo, v kateri boste mešali z mešalnikom, dajte vse sestavine ter jih temeljito zmiksajte. Če želite bolj gost in nasiten smoothie, dajte manj vode in več sliv in semen in obratno.
Smoothie popijte takoj.
 
Pozor: po tem smoothieju vsako uro popijte kozarec vode, da se laneno seme res napne in prepoji ter tako pospeši prebavo.
 

PREBERITE TUDI: 7 naravnih sredstev proti zaprtju

 

Zdravilni učinki

Suhe slive

Suhe slive vsebujejo vlaknine in sorbitol, ki sta izvrstni sredstvi za izboljšanje prebave; ogromno antioksidantov ter pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa. Preprečujejo, da bi se blato predolgo zadrževalo v črevesju in tako preprečujejo rakava črevesja in nastanek hemoroidov. Prehranske vlaknine, ki jih vsebujejo, pomagajo zniževati raven slabega (LDL) holesterola ter nastanek bolezni srca in ožilja. Zanimivo je, da suhe vsebujejo več zdravju koristnih snovi kot sveže, med drugim več vitamina A; skoraj desetkrat več vitamina K; vsaj trikrat več beta karotena; šestkrat več izjemnega antioksidanta luteina.
 

Laneno seme

Tudi laneno seme vsebuje veliko vlaknin, vitamine skupine B, mangan, magnezij, omega-3 maščobe in celo antioksidante. Poleg tega deluje preventivno proti rakavim obolenjem; niža krvni tlak; deluje proti stresu; uravnava krvni sladkor, krepi imunski sistem in še kaj.
 
Skratka, smoothie, ki je ne le zelo okusen, temveč tudi zdrav; hkrati poskrbi za še tako neredno prebavo in pomaga pri hujšanju.
 
Nasvet: če imate redno težave s prebavo, priporočamo, da zaužiijete ta smoothie vsak dan za zajtrk.
 
 
 

Dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj