Toda bolezni se je mogoče izogniti – in nedavna študija v reviji Nutrients kaže, da bi lahko bilo priljubljeno superživilo – goji jagode, močno orodje za preprečevanje degeneracije. Po mnenju vodilnega avtorja študije, dr. Xiang Lija, je najverjetneje izboljšanje zdravja oči prišlo iz dveh spojin – luteina in zeaksantina, za katera je znano, da izboljšata očesne bolezni, povezane z degeneracijo.

“Ti dve spojini sta kot krema za vaše oči,” pravi. “Večja kot je količina v vaši mrežnici, več zaščite imate. To je pomembno za zgodnjo fazo, vendar je koristno tudi za tiste z zdravimi očmi, ker filtrira škodljivo modro svetlobo in zagotavlja antioksidativno zaščito.” Ena od prednosti posušenih goji jagod, dodaja, je, da je potrebna zelo majhna količina, da naredi spremembo, in spojine so tudi zelo biološko uporabne. Li pravi, da to pomeni, da se običajno dobro absorbirajo v prebavnem sistemu, tako da jih telo lahko uporabi.

Nimate zanesljivega vira posušenih goji jagod, ali pa vam okus preprosto ni všeč? Dobra novica: te iste lastnosti lahko dobite tudi iz drugih živil, glede na raziskavo v British Journal of Ophthalmology . Lutein in zeaksantin se običajno kombinirata v določenih živilih, najboljši viri pa so jajčni rumenjaki, koruza, paprika, špinača, bučke in več vrst buč.

PREBERITE TUDI: Kako pretiran čas pred zaslonom vpliva na oči vaših otrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj