Šole so bile zaprte in otroci vseh starosti so več časa preživeli v zaprtih prostorih pred zasloni, še posebej, ker so številne šole prešle na učenje na daljavo. S porastom spletnega učenja, ki temelji na videu, so oftalmologi v Indiji poročali o drastičnem porastu kratkovidnosti pri otrocih v zadnjem letu. Nekateri zdravniki poročajo o 25-odstotnem povečanju začetka in 100-odstotnem napredovanju pri otrocih s kratkovidnostjo. Vendar se tukaj ne konča. Glede na poročilo otroškega oftalmologa pri Houston Eye Associates, se pri kratkovidnosti oblika očesa popolnoma spremeni, zaradi česar je bolj podolgovata. Ko ljudje dalj časa strmijo v zaslon, se mišice raztegnejo, zaradi česar se leče premaknejo, saj morajo narediti prostor za gledanje na blizu.

Kratkovidnost se je v ZDA skoraj podvojila na 42 odstotkov po letu 1971. Tudi v Aziji je skoraj 90 odstotkov odraslih in najstnikov kratkovidnih. Raziskave so potrdile, da povečan čas pred zaslonom ogroža odrasle in otroke.

Študija Ameriške akademije za oftalmologijo je razkrila, da lahko vse večjo incidenco kratkovidnosti po vsem svetu prispevajo delovne dejavnosti, kot so preživete ure pred ekrani in branje knjig.

Medtem ko je mogoče uporabiti očala za odpravljanje različnih zdravstvenih težav z očmi, s starostjo lahko ljudje, ki preživijo več časa pred zasloni, doživijo razpoke v mrežnici, ki lahko povzročijo slepoto. Lahko povzročijo tudi glavkom in težave, povezane s kratkovidnostjo. Poleg tega lahko povečan čas pred zaslonom naredi otroke bolj nagnjene k težavam z očmi, kot so naprezanje oči, suho oko, zamegljen vid in glavoboli.

PREBERITE TUDI: Zakaj nas bolijo oči, ko imamo prehlad ali gripo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj