Glede na nedavno spletno anketo Potrošnikovega zooma, so temne čokolade pri anketirancih nekoliko bolj priljubljene od mlečnih čokolad, marsikdo pa kupuje obe vrsti izdelkov.

Pa so temne čokolade prehransko res bolj ustrezne od bolj poznanih mlečnih čokolad? Na tokratnem ocenjevanju so MIPORjevi ocenjevalci ocenili 15 temnih čokolad, med njimi po štiri čokolade s 70, 72 in 74 odstotki kakavovih delov ter tri s 75 odstotki kakavovih delov. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob dobre ocene ni dobila nobena, sedem jih je prejelo oceno povprečno, osem čokolad pa oceno pomanjkljivo.

Kar 11 izmed 15 izdelkov je vsebovalo tudi vsaj en aditiv. V večini je to emulgator (lecitin), nekateri vsebujejo še (naravno) aromo. In kako trajnostne so temne čokolade? Kar devet čokolad vsebuje eno izmed trajnostnih oznak, s katerimi dokazujejo, da izhajajo iz pravične trgovine s kakavom ali ekološke pridelave. Pri embalaži ima večina še prostor za izboljšave.

Marsikdo zmotno misli, da so temne čokolade bolj “zdrave” saj naj bi vsebovale manj sladkorja od mlečnih čokolad. “A če pogledamo njihov celotni prehranski profil, bomo hitro ugotovili, da je vsebnost sladkorja v primerjavi z mlečnimi čokoladami sicer manjša, a vseeno se je treba zavedati, da je tudi takšno živilo primerno zgolj za sladico, uživanje temne čokolade naj ne bo prepogosto,” opozarja Melita Kogovšek, saj se pri večini izdelkov vsebnost sladkorja giblje med 22 in 29 gramov na 100 gramov izdelka. 14 izdelkom za vsebnost sladkorja zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju. Izjema je bil en izmed ocenjevanih izdelkov, a le zato ker je proizvajalec sladkor nadomestil s sladili.

Naš nasvet

  1. Tudi temna čokolada je sladica, zato je ne uživajte prepogosto in v prevelikih količinah.
  2. Izbirajte temne čokolade s čim manj sladkorja.
  3. Za čim bolj trajnosten nakup, izberite izdelek z eno izmed zaupanja vrednih trajnostnih oznak.
  4. Več kakavovi delov, višja je praviloma cena. Za čokolado s 100 odstotkov kakavovih delov boste odšteli približno trikrat več kot za tisto ki vsebuje 70 odstotkov kakavovih delov (ob upoštevanju cene za kilogram).

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

PREBERITE TUDI: Čokolada za dober spomin in zdrave možgane!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj