… kognitivno funkcijo, je pokazala nedavno opravljena raziskava, objavljena na spletni strani Neurology. V raziskavi je sodelovalo 60 starejših s povprečno starostjo 73 let, ki niso imeli demence. Udeleženci so 30 dni zaporedoma popili dve skodelici vroče čokolade na dan (čokolade v drugih oblikah niso uživali). Rešiti so morali teste spomina in sposobnosti razmišljanja, z ultrazvokom pa so jim izmerili tudi dotok krvi v možgane med reševanjem testov.

Ugotovili so, da je imelo 18 na začetku študije udeležencev poslabšan dotok krvi v možgane in ti so imeli na koncu študije 8,3-odstotno izboljšanje dotoka krvi v delujoče dele možganov, medtem ko pri tistih, ki so imeli povečan dotok že na začetku, ni bilo sprememb. Tisti, ki so imeli poslabšan dotok krvi, so tudi izboljšali svoj čas reševanja testov, medtem ko pri tistih, ki te težave niso imeli, ni bilo sprememb.

Polovica udeležencev je prejemala kakav, obogaten z antioksidantov flavanolom, druga pa takega, ki flavanola skorajda ni vseboval, a med skupinama niso opazili razlik. Raziskovalci so povedali: "O dotoku krvi v možgane in njegovem vplivu na kognitivno funkcijo se še učimo. Različni deli možganov potrebujejo več energije za dokončanje nalog in zato potrebujejo več krvi. Ta povezava ima morda pomembno vlogo pri boleznih kot je Alzheimerjeva. Za dokaz povezave med kakavom, poslabšanim dotokom krvi in upadom kognitivne funkcije bo potrebno opraviti še več raziskav, a to je pomemben prvi korak v tej smeri, ki je lahko izhodišče za nadaljnje raziskave."

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj