… ko nas ne bo več. To je lahko intenzivnejše, če smo nedavno imeli zdravstveni preplah, diagnozo ali bolezen v družini. Vendar sčasoma ti pomisleki običajno zbledijo.

Če imate vztrajen in dolgotrajen strah pred smrtjo ali umiranjem, vam povzroča stisko ali tesnobo in je tako ekstremen, da ovira vaše vsakdanje življenje, morda trpite za tanatofobijo, sicer znano kot strah pred smrtjo.

Kaj je tanatofobija?

Tanatofobija, ki jo je leta 1915 prvič opisal Sigmund Freud, je anksiozno stanje, za katerega je značilen skrajni in pretirani strah pred lastno smrtjo ali procesom umiranja. Čeprav sama po sebi ni priznana anksiozna motnja, jo pogosto opazimo pri tistih, ki imajo generalizirano anksiozno motnjo in jo v nekaterih primerih najbolje razumemo kot vrsto specifične fobije. Oseba s tanatofobijo bo imela kognitivne, čustvene, fizične in vedenjske simptome.

Premagovanje tanatofobije

Ker tanatofobija ni klinično diagnosticirano stanje, ni kliničnih diagnostičnih testov ali uradnih smernic za njeno zdravljenje. Vendar, tako kot pri drugih anksioznih stanjih, obstajajo številne možnosti, ki vam bodo pomagale obvladovati in premagati simptome, vključno s tehnikami samopomoči in pogovorno terapijo.

Čeprav so včasih predpisana za kratek čas, uporaba zdravil običajno ni priporočljiva za zdravljenje fobij. To je delno zato, ker je bilo ugotovljeno, da je terapija s pogovorom tako učinkovita, pa tudi zato, ker imajo zdravila pogosto neželene učinke in lahko na začetku poslabšajo vašo anksioznost in ne odpravijo osnovnega vzroka za anksioznost.

Tehnike samopomoči vključujejo dejavnosti, ki vam pomagajo, da se počutite mirnejše in bolj sproščene, kot so dihalne vaje in vodene meditacije, pa tudi druge dejavnosti, ki vam pomagajo izboljšati splošno duševno zdravje, kot je zdrava prehrana, dovolj spanja in redna vadba. Dolgoročno vam morda ne bodo pomagali premagati strahov, lahko pa vam bodo pomagali zmanjšati fizične simptome tesnobe, ki jih doživljate, in se boste lažje spopadli z njo.

Če želite najti način za dolgoročno premagovanje tesnobe, vam bo morda koristilo svetovanje ali psihoterapije. To vam bo zagotovilo varen prostor za pogovor o svojih strahovih in skrbeh ter lahko pomaga, tudi če trpite že več let.

Kognitivno vedenjska terapija (CBT) je najučinkovitejše zdravljenje številnih anksioznih stanj in če doživljate simptome tanatofobije, morda doživljate tudi drugo anksiozno motnjo.

Psihoterapija vam ne bo pomagala najti načina, kako sprejeti negotovost, pomanjkanje nadzora in neznane dejavnike, ki so neločljivo povezani s smrtjo in umiranjem, ampak vam bo tudi pomagala doživeti manj tesnobe, da boste lahko znova živeli svoje življenje v polnosti.

PREBERITE TUDI: Načini za krepitev samozavesti, če imate socialno anksioznost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj