Je čas leta, ko se vreme spreminja, spreminjati pa se začne tudi naš dom. Lahka, poletna posteljnina se nadomesti s toplejšo in debelejšo, s toplimi odejami, klime se izklopijo in zakurijo se peči, ter kamini. Nogavice postanejo nujna sestavina našega dne in več časa preživimo doma. Ob vsem tem pa je pomembno, da nam je udobno. Udobje ni samo izgled, ampak mora biti občutek.

Priznani ameriški dekoraterji so zaupali preproste nasvete, kako doma ustvariti več udobja, in sicer na žepu prijazen način. Kaj svetujejo?

Ustvarite udobne sedeže za jedilnico

Dizajner Peter Dunham svetuje, da v jedilnico namesto stolov, namestite kakšno zofo, ki je udobnejša.  Popestrite jo lahko še z mehkimi blazinami. Če vam je to predrago, lahko v jedilnico za čas druženja, prinesete udobne naslonjače kar iz dnevne sobe in toplina domačega zavetja bo ustvarjena. Še posebno, če bo na mizi kaj okusnega za pod zob, kajne? Tretja možnost pa je, da na stole namestite udobne, mehke blazine, na katerih bo sedenje tudi bolj toplo.

Dodajte oporo za noge

Staro dobro pohištvo ponovno prihaja v modo in je zelo uporabno. Ko boste sedeli pred tv sprejemnikom, ali v naslonjaču brali knjigo, vam bo udobneje, da boste noge položili na otoman, oziroma kakšno priročno oblazinjeno pručko, stol, saj tako ne bodo na tleh in vam bo topleje. Hkrati pa bo to, da boste noge položili vodoravno, za telo tako, kot bi ležali na postelji. Udobno!

Spite na pravih blazinah

“Če ste starši, potem vsekakor še bolj potrebujete dober počitek,” svetuje oblikovalka Susan Zises Green. Njena ideja o ustvarjanju udobne spalnice, se skriva v tem, da imejte na postelji zares mehke blazine. Nekaj več investirajte v dober vzglavnik. Pri posteljnini si privoščite več nevtralnih, toplih odtenkov, kot so bež in rjavi.

Odeje imejte na dosegu roke

“Vedno me zebe,” pravi Susan in zato ima v vsaki sobi rada tople odeje. Naj bodo kot okras, ki bo vam bo služil tudi kot udobno toplo zavetje. Ko je torej ključno udobje, odeje hranite nekje blizu. “Košare z njimi hranim povsod po hiši,” pravi newyorška oblikovalka Tricia Foley. “V sobi imejte odejo, da boste ogreli hišo – in sebe v manj kot minuti.”

Naj tudi v vašem domu v tem hladnejšem času, šteje plastenje: na mrzle zofe položite odejo, dodajte okrasne blazine iz toplih materialov – celo na stol je dobro dodati nekaj toplega in mehkega, kar nas bo grelo. To bo najbolj podalo občutek domačnosti.

Dekoracije ne jemljite tako resno

Najbolj udobni domovi vzbujajo občutek gostoljubja in kar vabijo na udobne urice. Oblikovalka iz Philadelphie, Denise Sabia, pravi, da je to, da imate pri opremljanju občutek za humor, najbolj enostavna stvar, ki ogreje prostor. Zato stene oblepite s kakšnimi tapetami (lahko vsebujejo ljubke napise), ki bodo takoj ogrele srce in prostore naredile bolj prijazne, pa z dekorativnimi elementi, dodajte otroško domišljijo, zabavno okrasite stopnice, v prostor vnesite družinske fotografije, … Zlato pravilo opremljanja in dekoriranja se glasi: “Živi s tistim, kar ljubiš.”

Opremite se z dobrimi knjigami

“To, da se opremite z dobro literaturo, je najenostavnejši način, kako ogreti svoj dom,” svetuje dizajnerka Jessica Helgerson. Na police položite najboljše knjige, mizico za kavo opremite s knjigami o potovanjih in s prelepimi fotografijami, na nočno omarico (gostov) pa položite dobro poezijo. Knjige ustvarjajo intimno, mirno razvajanje, ter so namenjene sproščanju.

Domu vdihnite dušo

Želite hitro narediti udobnejši dom? “Dajte mu dušo,” pravi newyorški oblikovalec Anthony Baratta. Priporoča, da stene obarvate v odtenke rdeče. “Odtenek brusnice na tej steni je kot šminka na obrazu. Vsekakor je osnovna barva, ki pa takoj ogreje tudi druge barve.” Če vam je to preintenziven odtenek, Baratta svetuje, da pričnite s svetlejšimi in manj intenzivnimi, ali pa obarvajte le kakšno steno sobe.

Vključite utrip plamena

Ko gre za ustvarjanje udobnega ozračja, ne podcenjujte moči plamena. Utripanje plamena je sproščujoče. Če imate kamin, je to odličen način za ustvarjanje topline in domačnosti, če pa tega nimate, bo nekaj sveč prav tako pričaralo čudovite občutke.

Vključite še znan vonj

Ali ni zanimivo, da je vonj povezan s spominom? Določeni vonji takoj prebudijo spomine na otroštvo, počitnice in srečne trenutke, zato v svoj dom vnesite priljubljene dišave, s katerimi boste v hipu ustvarili prijetno vzdušje. Dokazano je, da nostalgični trenutki tudi grejejo telo in dušo. Vonji po jabolku in cimetu, vaniliji, klinčkih, čokoladi – bodo za to odlični!

In najbolj dragocen nasvet …

Najbolj pomembno je, da se poleg stvari, ki jih imate radi, obdate tudi z ljudmi, ki vam največ pomenijo, ter z njimi radi preživljate čas. Recept udobja in topline svojega doma, ni v tem, da se obdate le s stvarmi, ampak v tem, da stvari uporabite za to, da bo vaš dom postal odraz vas in vaše družine.

Naj vam bo toplo …


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj