Poleg tega je tudi podprla prepričanje, da so njegove zdravilne lastnosti, med drugim, posledica visoke vsebnosti antioksidantov. 

V resnici se za skorajda čudežno zdravilno delovanje česna lahko v največji meri zahvalimo sestavini hidrogen sulfid, ki nastane, ko česen narežemo, nasekljamo ali stremo. Ta sestavina deluje tako, da sprosti in razširi naše žile. Hidrogen sulfid je sicer sestavina z značilnim vonjem, ki daje značilen vonj tudi pokvarjenim jajcem, a hkrati tudi širi naše žile in tako omogoči pretok večje količine krvi. Vendar predelan ali skuhan česen to lastnost izgubi.

V raziskavi so dvema skupinama podgan dali raziskovalci sveže strt česen in predelan česen in nato opazovali, kako hitro so se srca teh živali regenerirala po simuliranih srčnih infarktih. Ugotovili so, da ima učinek tako sveže strt kot tudi predelan česen, saj sta oba zmanjšala škodo, ki je nastala zaradi pomanjkanja kisika, vendar je imel sveže strt česen neprimerljivo intenzivnejši učinek. Če vam je aroma česna nevzdržna, pa ga lahko uživate tudi v obliki prehranskega dopolnila.
Raziskava je bila objavljena v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

PREBERITE TUDI: Česen je priporočljivo uživati predvsem na ta način

1 komentar

  1. Saj se mogoče sliši čudno, ampak jaz česen obožujem. Še posebno svežega. Si ga pa zaradi zelo močnega vonja, ki traja, traja in traja žal ne privoščim velikokrat.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj