Splošno znano je, kako je česen zdrav in da gre za naravni antibiotik s številnimi pozitivnimi učinki na naše zdravje. Seveda pa ga lahko uživamo ne le kot začimbo, ampak kot preventivo ali pri lajšanju že nastalih težav. Ga znamo pravilno uživati?

Predvsem je pomembno, da kupujete domači česen in po možnosti organsko pridelan. Tako se boste izognili številnim škodljivim sestavinam, ki bi jih drugače lahko zaužili skupaj s česnom.

PREBERITE TUDI: Kako olupiti česen v nekaj sekundah?

Kako ga uživati za zdravljenje ali kot preventivo? Vsak večer pojejte eno surovo lunico (v stroku je nekaj lunic) česna, ki ga boste najlažje zaužili tako, da ga boste narezali na koščke in popili z vodo. Otroci naj zaužijejo le par koščkov. Termično obdelan česen ali česen, ki ga v solati zaužijemo skupaj s kisom, namreč nima enakega učinka. Najboj močan je sam in v surovem stanju.

Ali ste vedeli …
… da vas lahko uživanje česna obrani tudi pred ugrizom klopa? Ob rednem uživanju boste pred njimi varni (kakšno lunico pojejte še pred odhodom v naravo), saj česen deluje tudi kot naravno sredstvo za zaščito pred klopi.

PREBERITE TUDI: Spoznajte črni česen, ki je še bolj zdrav od navadnega

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj