Od možganov, spomina, zaviranja staranja do čiščenja arterij, preprečevanje pikov insektov, gangrene in vnetij ušes … Njegove pozitivne vplive je pokazalo že nemalo raziskav, precej manj pa je znan črni česen, ki je celo še bolj zdrav.

Skorajda neverjetni pozitivni vplivi na zdravje

Navadni beli česen vsebuje ogromno fitokemikalij, ki delujejo močno antioksidativno in sinergistično in vplivajo na mnoge procese v telesu. Je bogat z manganom, kalcijem, fosforjem, selenom ter vitaminoma B6 in C, kar pozitivno vpliva na kosti in ščitnico. Pomaga tudi pri odplavljanju težkih kovin iz telesa kot so živo srebro, svinec, kadmij in arzen. Izboljšuje imunski sistem, zmanjšuje vnetne procese v telesu, deluje antibakterijsko, antivirusno, proti glivicam in parazitom, izjemno zdrav je za srce in ožilje, znižuje krvni tlak ter je strupen za rakave celice. V raziskavah so ugovorili, da uniči skorajda vse: od kandide in herpesa do MRSE, na zdravila odporno tuberkulozo in velo HIV.

Česnovo skrivno orožje: alicin

Alicin je učinkovit naravni antibiotik, ki deluje celo proti bakterijam, ki so odporne na antibiotike, s tem, da seveda ne morejo postati odporne na česen, kot postanejo na antibiotike. Poleg tega tudi nima hudih in trajnih stranskih učinkov kot jih imajo antibiotiki. Skratka, ima močno delovanje proti infekcijam.

Česen sicer ne vsebuje alicina, temveč ta nastane v nekaj sekundah po tem, ko je strok poškodovan. Strtje oz. poškodba česna sproži kemijsko reakcijo med encimoma aliin in alinaza in nastane alicin, ki je naravni insekticid. Alicin ima kratko dobo trajanja, manj kot eno uro, prav tako ga takoj uniči kuhanje oz. pregrevanje in nastanejo druge spojine.

Črni česen

Medtem ko je navadni česen že star znanec pa v zadnjem času postaja čedalje bolj prepoznaven in priljubljen črni česen. Prihaja iz Koreje in raziskave so pokazale njegove neverjetne učinke na zdravje.

Pridobivanje

Črni česen ni posebna vrsta česna, temveč gre za navadni beli česen, katerega cele stroke ‘fermentirajo’ v posebnih, strogo nadzorovanih pogojih z ustrezno stopnjo vlažnosti in temperature. Ta postopek poteka 30 dni in brez kakršnihkoli dodatkov, konzervansov ipd. Ko je postopek fermentacije končan, stroke pustijo, da v čisti sobi oksidirajo natanko 45 dni. Ta dolgotrajen postopek povzroči, da postanejo stroki česna skorajda črni in mehko-žvečljivi, njihova aroma pa ni prav nič več podobna česnu, temveč spominja na balzamični kis in sojino omako s sladkastim okusom, ki spominja na suhe slive. Gurmani so mnenja, da bosta njegov okus in aroma impresionirala tudi najbolj zagrizene sovražnike česna.

S tem, ko se svež in hrustljav beli česen spremeni v žvečljivega, aromatičnega črnega, pa se skorajda popolnoma spremeni tudi njegova sestava. Vsebuje zelo malo aliina, a osupljivo veliko ostalih antioksidantov.

Dvojna količina antioksidantov in neverjetni učinki na zdravje

V raziskavi, opravljeni leta 2009, so japonski raziskovalci ugotovili, da črni česen zmanjšuje velikost tumorjev še učinkoviteje kot beli. Izsledki so bili objavljeni v strokovni publikaciji Medicinal and Aromatic Plant Science and Technology. Druga raziskava je pokazala, da ima kar dvakrat toliko antioksidantov kot beli – vsebuje zavidljive količine žveplovih spojin, še zlasti s-alilcistein (SAC), ki me drugim preprečuje sintezo holesterola.

V zvezi s tem velja omeniti ‘čudežno ozdravitev’ singapurskega slikarja z oljnimi barvami z imenom Choo Keng Kwang, ki je po le štirih dneh uživanja polovice glavice črnega česna na dan v celoti pozdravil luskavico – in to potem, ko je leta preizkušal nešteta neučinkovita sintetična zdravila priti luskavici. Prednost s-alilcisteina (SAC) je v tem, da se izjemno dobro absorbira in je tudi bolj obstojen kot alicin, ki, kot že omenjeno, propade v roku največ ene ure po poškodbi stroka.

Kateri je boljši – beli ali črni?

Treba se je zavedati, pravijo raziskovalci, da medtem, ko je črni česen veliko učinkovitejši za določene bolezni, je sveži beli za druge, saj sveže strti beli vsebuje alicin, medtem koga črni skorajda nič. Tako v primerih infekcij boljša izbira beli česen, saj je alicin temeljna sestavina, ki se bori proti njim. Razmerje hranil belega in črnega česna pa je sledeče:

   SAC (mg/g)    Kalcij (mg)    Fosfor (mg)    Beljakovine (g)
   Črni česen    5,84    36,66    80    12,5
   Svež česen    0,32    5,0    40    2,2

Ne glede na to, katerega boste izbrali – navadnega belega ali črnega – zgrešiti ne morete, je pa dobro upoštevati, za kakšen namen ga boste uživali. Seveda pa ju lahko tudi poljubno kombinirate in tako izkoristite pozitivne učinke obeh. Sveži česen je sicer bolj zdrav kot predelani, vendar če ste med tistimi, ki njegovega vonja in okusa ne prenesete, je vsekakor bolje vzeti česen v obliki prehranskega dopolnila kot pa ničesar, saj ima neštete pozitivne učinke na zdravje.

PREBERITE TUDI: Zato nikar ne zavrzite skaljenega česna

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj