Večina ljudi, sploh žensk, se zelo posveča negi obraza. Redno čiščenje; pilingi; uporaba anti-aging izdelkov; masaže, obiski kozmetičark in dermatologov. Koliko pa se posvečamo koži telesa? Večina zelo malo in čisto premalo. Nikar ne pozabimo, da je koža naš največji organ, ki nas ščiti pred vsemi zunanjimi vplivi, zato je prav, da zanjo tudi ustrezno skrbimo. In suho krtačenje telesa je rutina, ki bo izboljšala ne le videz naše kože, temveč tudi naše počutje in zdravje.
 
 
Pa si poglejmo vse dobrobiti suhega krtačenja telesa. Ja, res je zveni malce neprijetno in, priznajmo, tudi nadležno. Le komu se da sam sebe krtačiti, sploh vsak dan?! Nekaj drugega je, če bi imeli nekoga, ki bi nas krtačil, mi pa se sprostili in uživali. A tisti, ki so suho krtačenje telesa poskusili ter videli in občutili vse pozitivne učinke na sebi, niso mogli več nehati.
 

Kaj je suho krtačenje telesa?

Preprosto povedano gre za kombinacijo mehanskega pilinga in nežne masaže, kar se izvaja oboje hkrati s tem, ko s krtačo iz mehkih naravnih ščetin masiramo kožo in telo. Ščetine krtače nežno odstranjujejo odmrle celice, nežen pritisk pa ustvarja masažo, ki pospešuje limfno drenažo in izboljšuje prekrvavitev.
 

7 glavnih koristi suhega krtačenja telesa

Naša koža je naš največji, predvsem pa zelo kompleksen organ, sestavljen iz živcev, lojnic in znojnic ter nekaj plasti celic. Če je zdrava, dobro deluje in telo ščiti pred vsemi vplivi iz okolja, tudi ekstremnimi temperaturami in kemikalijami.
 
Hkrati koža proizvaja tudi antibakterijske sestavine, ki jo ščitijo pred okužbami in telesu omogočajo proizvajanje vitamina D, ko je izpostavljeno soncu. Še ena lastnost kože pa je, da ima zelo pomembno vlogo pri razstrupljanju – ta funkcija pa lahko deluje le, če je koža 'čista', torej da ni prekrita s plastmi odmrlih celic in strupov. Če je, potem ne more učinkovito odplavljati strupov iz telesa preko limfne drenaže.
 

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

 
In tu stopi na vrsto suho krtačenje kože, ki je neprecenljiv pripomoček, ki ne le odstrani vse odmrle celice, da je koža nežna, mehka, gladka, sijoča in bolj mladostna, temveč tudi pomaga aktivirati odplavljanje strupov preko limfnih žlez. To pa še ni vse – vse koristi, ki jih prinaša suho krtačenje kože, so naslednje.
 

1. Stimulira limfni sistem in pospeši limfno drenažo 

V naših telesih je za odplavljanje strupenih in odpadnih snovi iz telesa odgovoren limfni sistem, kjer se vsa nesnaga iz organov transportira v kri in izloči iz telesa. To je proces, imenovan limfna drenaža. Če limfni sistem ne deluje dobro, se odpadne in strupene snovi v telesu nabirajo in povzročajo vnetne procese v telesu in razne bolezni – od začasnih, kot so razne viroze, kot tudi resnejših in trajnejših. S stimuliranjem limfnega sistema pomagamo, da se odpadne snovi izločijo iz telesa in suho krtačenje kože je – poleg telesne aktivnosti – izjemno razstrupljevalno sredstvo.
 

2. Piling ali odstranjevanje odmrlih celic

Suho krtačenje kože na nežen, a učinkovit način odstranjuje plasti odmrlih celic, s čimer se izboljša tako videz kot tudi zdravje kože. Tudi pore se bodo manj mašile, koža bo 'zadihala' in bo bolj sveža, napeta in mladostna.
 

3. Izboljša cirkulacijo

Suho krtačenje kože izboljša prekrvavitev kože, kar pospeši odplavljanje odpadnih snovi iz telesa.
 

4. Zmanjšuje celulit

Suho krtačenje kože lahko pomaga zmehčati maščobne obloge in pomagati, da se te nabirajo bolj enakomerno, kar izboljša videz celulita. Pomagalo pa naj bi tudi zato, ker pomaga odplavljati strupene snovi iz telesa. Mnoge ženske, ki redno (torej vsak dan) prakticirajo suho krtačenje telesa, so poročale o skorajda čudežnem zmanjšanju celulita – menda naj bi bila to celo ena najbolj učinkovitih metod.
 

PREBERITE TUDI: 6 nasvetov, da bodo vaša jutra sproščujoča namesto stresna

 

5. Zmanjšuje stres

Krtačenje deluje malce meditativno, sploh, če ga uvedemo kot del svojega jutranjega rituala (ki jih imajo menda vsi uspešni ljudje). Sprošča mišice in povezano napetost; pomirja misli in duha in tako deluje sproščujoče. Mnogi ga po učinkih primerjajo celo z masažo celega telesa.
 

6. Izboljša prebavo in delovanje ledvic

Suho krtačenje kože pa naj bi imelo celo intenzivnejše oz. globlje učinke – izboljševalo naj bi prebavo in delovanje notranjih organov. Mnogi naturopatski zdravniki, ki so v ZDA in po svetu čedalje bolj priljubljeni (zdravijo na naraven način, torej odpravljajo vzroke bolezni in težav, ne le z 'zdravili' zakrivajo simptome), uporabljajo suho krtačenje kože za preprečevanje otekanja, kajti masaža limfnih žlez pomaga telesu, da se znebi odvečne vode in strupov. To pa naj bi imelo pozitivne vplive tudi na delovanje prebavnega sistema in ledvic.
 

7. Deluje poživljajoče

Mnogi, ki so poskusili s suhim krtačenjem telesa, so poročali, da so postali 'odvisni' in sploh niso mogli prenehati, tako so bili navdušeni nad pozitivnimi učinki. Prijeten masažni občutek; sproščanje; lepša polt; boljše počutje; več energije in boljše zdravje so vse posledice, ki prepričajo.
 

8. Pomaga pri izgorelosti oz. izčrpanosti nadledvičnih žlez

Nadledvične žleze stimulira živčni sistem in odziv 'boj ali beg'. Ker je koža polna živcev, suho krtačenje telesa stimulira delovaje celotnega telesa, to deluje sproščujoče in tako regulira količino stresnega hormona kortizola in posledično vseh ostalih hormonov.
 
 

Kako ga izvajati?

Teorije in priporočila so precej različna. Medtem, ko nekateri priporočajo, da se krtači s kratkimi gibi od konca okončin proti srcu; drugi priporočajo krožne gibe, s katerimi se pomikamo proti srcu; tretji pa še malce prirejeno verzijo.
 
Masiralo naj bi se pred prhanjem, ni pa seveda nujno. Masirati začnite pri stopalih in se počasi, postopoma pomikate navzgor do srca. Izjemno pomembno je, da se vedno masirate od konca okončin proti srcu. Nato začnite pri dlaneh in se ponovno pomikajte proti srcu.
 
Masirate se z nežnimi, kratkimi gibi, na predelih kjer je koža bolj odporna in debelejša (komolci, kolena …), pa ste lahko malce intenzivnejši – a v nobenem primeru ne pretiravajte. V redu je, če je koža rahlo roza, nikakor pa ne preveč rdeča. Na dekolteju in prsih bodite še posebej previdni in nežni.
 
Čeprav morda sprva deluje, da bo masaža boleča in ščetine pregrobe, je presenetljivo prijetna. Priporočljivo je, da se pri tem početju postavi kar v tuš kabino ali kopalno kad, da se potem takoj oprha in da odmrle kožne celice ne letijo naokoli po stanovanju.
 

PREBERITE TUDI: Luščenje kože: kateri piling, kdaj, kako pogosto?

 

Po krtačenju

Oprha se kot po navadi, a bolje se je izogibati agresivnim čistilom in prekomerni uporabi le-teh – količinsko velja preprosto pravilo 'manj je več'. Osebno priporočam, da se izogibate gelom za prhanje, ki vsebujejo sulfate (sodium laureth sulfate (ta se nahaja skorajda v vseh gelih in šamponih); sodium lauryl sulfate), ker so precej izsušujoči – in tudi na sploh uporabljate kar se da nežne in naravne izdelke.
 
Tudi sicer uporabljajte detergente le občasno – morda enkrat na teden, razen, če se zelo znojite – vsak dan pa le na potrebnih predelih (stopala, intimni predeli, pazduhe in kjer se bolj znojite). Ko se prhate po celem telesu, uporabite čim manj detergenta.
 
Po prhanju se namažite s kakovostnim losjonom, mlekom ali maslom za telo, ki temelji na naravnih sestavinah, lahko pa tudi čistim naravnim oljem (mandljevo, avokado, kokosovo, olivno …), če vam to ustreza. Priporočljivo se je mazati s čim bolj naravnimi izdelki oz. sestavinami – lahko zgolj z olji ali naravnimi losjoni ali masli za telo. Tisti, ki prakticirajo suho krtačenje kože že nekaj časa, pa poročajo, da je koža postala veliko bolj zdrava in odporna: potrebovali so manj losjonov in ostalih negovalnih sredstev, nekateri pa so se celo znebili ekcemov in drugih kožnih težav.
 

Kakšno krtačo izbrati?

Izberite kakovostno krtačo z naravnimi ščetinami – na voljo so po vseh drogerijah in celo klasičnih večjih trgovinah. Idealno je, da kupite takšno, ki ima snemljiv dolg ročaj, da lahko uporabljate krtačo posebej, z ročajem pa si pomagate za hrbet. Cenovno so zelo ugodne – med 7 in 15 evrov.
 
 

Kako pogosto se krtačiti?

Idealno je vsak dan, lahko pa tudi dvakrat na dan. Odvisno tudi od vaše kože – tanjša in bolj nežna kot je, redkeje (enkrat na dan) in nežnejši bodite. Lahko kombinirate z rekreacijo in izvajate eno zjutraj, drugo zvečer – kakor vam bolj ustreza. Tako boste res izvrstno poskrbeli za limfno drenažo in odplavljanje strupov iz telesa. Vedno krtačite v smeri proti srcu (in se tako tudi masirajte in mažite in ostalo), saj je to najboljše za cirkulacijo in limfni sistem.
 
Krtačite celo telo – tudi podplate, nart, dlani … izpustite le obraz, razen, če imate debelo kožo in ste posebej nežni. Pritisk naj bo čvrst in enakomeren, a nežen. Ena masaža naj bi trajala vse od 5 pa do 20 minut – kakor vam najbolj ustreza.
Nekje enkrat tedensko jo operite in (idealno) posušite na soncu.
 

Učinki

Po določenem času – najverjetneje že po nekaj dneh – boste opazili kar nekaj pozitivnih učinkov. Med drugim mehkejša in bolj nežna koža; manj zabuhlosti in zatekanja (ker boste redno pospeševali limfno drenažo); bolj sijoča, zdrava in mladostna polt ter vsi ostali pozitivni učinki, našteti zgoraj.
 
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj