Znanost o privlačnosti je težko napovedati in včasih je težko natančno določiti, kaj nas na nekom privlači – ali pa zakaj. Morda je to njegov smisel za humor, samozavest ali pa nam je preprosto všeč njegov videz. Natančneje, ko gre za obraz nekoga, ženske privlačijo določene lastnosti, vključno z brazgotinami, saj jih ohranjajo v intrigi.

Brazgotina na obrazu kot znak moči in poguma

Včasih je veljalo, da so v zahodnih kulturah brazgotine neprivlačna značilnost obraza, medtem ko so jih v nezahodnih kulturah dojemali kot znak zrelosti in poguma. Vendar so znanstveniki v nedavni študiji ugotovili, da zahodne ženske menijo, da so rahle brazgotine na obrazu moških privlačne, saj jih povezujejo z močjo in zdravjem.

Domnevo, da so brazgotine znak poguma, deli tudi pleme Yanomami v Braziliji in Venezueli, ki s poslikavo obraza poudari brazgotine, ki so nastale pri obrednih pretepih s palicami, s katerimi naj bi moški preizkusili svojo vzdržljivost.

Imetniki brazgotin so praviloma priljubljeni za kratkotrajna razmerja

Moški z brazgotinami so za ženske predvsem spolno bolj privlačni, saj se domneva, da so ti robustni fantje bolj tvegane osebnosti ali nadpovprečno močni kot fantje s sladkim obrazom in gladko kožo – to pa lahko vodi v vznemirljive spolne dogodivčine.

​​​​​​​

Tako se je izkazalo, da so moški z bolj ‘nevarnim’ videzom priljubljeni le za kratkotrajna razmerja, o čemer smo že poročali, medtem ko so tisti brez brazgotin veljali za bolj skrbne in nežne ter so bili posledično zaznani kot boljši material za poroko.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

Brazgotine kot podoba ‘slabega fanta’, ki je zaslovela v filmih in serijah

Sicer pa je televizija podobo ‘slabega fanta’ naredila zelo romantično in privlačno, malce nevarnosti pa je lahko vznemirljive. Na primer v filmu Smrtonosno orožje 3, ko lik Rene Russo zdravi ranjenega Mela Gibsona, je posledično nadvse privlačen.

Poleg tega je znan tudi prizor v filmu Čelisti, ko nori kapitan, ki ga igra Robert Shaw, in oceanograf, ki ga igra Richard Dreyfus, začneta ponosno primerjati svoje brazgotine po ugrizu morskega psa; da ne omenjamo televizijskih oddaj, kot so Vikingi, v katerih so goli, brazgotinasti moški postali hit.

Se strinjate, da brazgotina poveča moško privlačnost? Z veseljem bomo slišali vaše mnenje v razdelku za komentarje.

PREBERITE TUDI: Moškim je všeč določen tip ženske postave iz evolucijskih razlogov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj