… standarde osvetlila z novega zornega kota. In sicer imajo moški imajo raje ženske z oblinastim oz. bolj ukrivljenim zadnjim delom telesa (ukrivljenost ledvenega dela hrbtenice) zaradi prazgodovinskih in evolucijskih razlogov. Preučevali so moško preferiranje žensk z optimalno ukrivljenim ledvenim delom, kar je 45,5 stopinj od hrbta do zadnjice – slednji je prednicam sodobnih žensk omogočal boljšo podporo in prenašanje več nosečnosti.

“Kar je fascinantno pri tej raziskavi, je to, da gre za še en vidik dobrega ujemanja neke človeške značilnosti – v tem primeru ukrivljenosti spodnjega dela hrbtenice – in postopnega razvoja določenega standarda privlačnosti,” so povedali raziskovalci psihologi. “To je še en dokaz v množici ostalih, da lepota ni le stvar osebnega okusa ali v očeh opazovalca, kot je prepričana večina splošnih družbenih ved, temveč gre za popolno logiko.”

PREBERITE TUDI: Moške privlačijo rdeče ustnice

V raziskavi je približno 100 moških ocenjevalo privlačnost več slik, na katerih so bile ženske hrbtenice z različnimi stopinjami ukrivljenosti. Moški so kot najbolj privlačne označili tiste, ki so imele optimalno ukrivljenost 45 stopinj. “Takšna ukrivljenost hrbtenice je omogočala nosečim ženskam, da so lahko uravnotežile težo preko bokov. Te ženske so bile bolj učinkovite pri nabiranju hrane med nosečnostjo in manj podvržene poškodbam hrbtenice. Moški, ki so imeli raje take ženske, pa so tako imeli partnerke, ki so bolje poskrbele za zarodek in naraščaj in ki so bile zmožne prenesti več nosečnosti brez poškodb.”

V druge delu raziskave so želeli ugotoviti, ali je moškim takšna ukrivljenost bolj všeč zato, ker lahko nakazuje na večjo zadnjico, ali gre zgolj za ukrivljenost hrbtenice. 200 moškim so predstavili slike žensk z različno velikimi zadnjicami in moški so konstantno izbirali ženske, katerih ukrivljenost hrbtenice je bila bližje optimalni, ne glede na velikost zadnjice. “To nam je omogočilo dokazati, da imajo moški raje ženske z določeno ukrivljenostjo hrbtenice kot večjo zadnjico. Ta morfologija moške izbire se je razvijala tisoče in tisoče let in ne bo kar tako izginila,” so povedali.

Raziskava je bila objavljena v Evolution and Human Behavior.

PREBERITE TUDI: Moškim je všeč, če se ženske ličijo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj