… medtem ko naj bi bile v ostalih kulturah sprejete kot znak zrelosti in moči. Nedavna raziskava pa je pokazala, da so tudi v zahodnem svetu brazgotine ženskam privlačne in jih povezujejo z zdravjem in pogumom.

Raziskovalci so preučevali vpliv brazgotin na izbiro partnerja pri moških in ženskah, ki iščejo kratkotrajno in dolgotrajno razmerje. Ugotovili so, da so ženske, ki iščejo kratkotrajna razmerja, bolj naklonjene moškim z brazgotinami na obrazu, za dolgotrajna razmerja pa je bila izbira moških z brazgotinami ali brez enaka.

Moškim brazgotine žensk niso bile pomembne ne glede na vrsto razmerja.

V raziskavi so moškim in ženskim udeležencem pokazali slike obrazov, ki so imeli brazgotine zaradi poškodb ali bolezni in jih prosili, naj povedo, kako privlačna se jim zdi oseba za kratkotrajno oz. dolgotrajno razmerje.

Ženske so brazgotine označile kot privlačne za kratkotrajna razmerja, saj so si jih razlagale kot simbol moškosti, povezan z visoko stopnjo testosterona in kot pokazatelj dobrih genov, ki se bodo prenesli na potomce. Moški brez brazgotin so se jim zdeli primernejši za dolgotrajnejša razmerja.

Brazgotine se torej tudi v zahodni kulturi povezuje s pogumom, saj naj bi bile pokazatelj moškega poguma in sposobnosti, da se upre nasprotniku oz. prenese negov udarec.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj