… izdelkov za zaščito pred soncem. In ravno v tem obdobju se je – kljub ali zaradi? – povečane uporabe sončnih krem močno povečala tudi pojavnost rakavih obolenj, vključno s kožnim rakom. Je dejstvo, da se je v zadnjih 30 letih podvojila uporaba sončnih krem; hkrati pa tudi rakavih obolenj, naključje?

Čedalje več neodvisnih raziskav namreč kaže, da UV filtri prinašajo več kode kot koristi: tako namesto zdravilnih UV žarkov, ki ustvarjajo vitamin D, naše telo trpi pomanjkanje tega vitamina, hkrati pa je prepojeno s strupenimi kemikalijami UV filtrov. Zato se je sončnim kremam bolje izogibati in poskrbeti za zaščito na druge načine.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

3 razlogi, zakaj se je bolje izogibati kremam za sončenje

1. Sončne kreme preprečujejo nastajanje vitamina D

Sončne kreme, torej izdelki z UV filtri, preprečujejo nastajanje vitamina D. Vitamin D je eden najbolj ključnih elementov za močan imunski sistem (poleg cinka, selena, vitamina C in česna) – in rakava obolenja so povezana z oslabljenim imunskim sistemom (tudi kožni rak).

Pomanjkanje vitamina D povzroča oslabljen imunski sistem, depresivno počutje, multiplo sklerozo, rahitis, tuberkulozo, kronično vnetno črevesno bolezen, diabetes tipa 1, revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus in Sjogrenov sindrom. Skratka, pomanjkanje vitamina D je povezano s hudimi avtoimunskimi in kroničnimi obolenji.

2. Večina UV filtrov je strupenih

Večina UV filtrov je strupenih tako za človekovo zdravje kot tudi okolje. Ko se kemične UV filtre izpostavi UV svetlobi, se začnejo odvijati reakcije, ki jih spremlja tudi nastajanje prostih radikalov, ki povzročajo poškodbe DNK, te pa so predpogoj za nastanek raka.

3. UV filtri se vpijejo v krvni obtok

V raziskavi so se molekule UV filtrov v krvni obtok vpile le nekaj ur po nanosu izdelkov in sicer v tolikšni meri, da je bila dovoljena koncentracija toksičnih snovi krepko prekoračena. Sedaj sledijo novi testi, ki bodo natančneje preučili stanje in verjetno se kaj kmalu obetajo nova pravila in priporočila glede uporabe in varnosti UV filtrov. Več o tem.

PREBERITE TUDI: Cinkov oksid v velikosti nanodelcev poveča nevarnost za nastanek kožnega raka

Kako se zaščititi pred soncem?

1. Predvsem se nikar ne izogibajmo vsakemu sončnemu žarku. Sonce je vir življenja in nujno potrebno za nastajanje vitamina D. Ključ je v zmernosti.

2. V najhujši sončni pripeki se umaknimo v senco ali nosimo oblačila lahka in tanka oblačila iz lahkih, zračnih materialov z dolgimi rokavi, obraz pa zaščitimo s slamnikom.

3. Kadar ne gre drugače in moramo uporabiti izdelke z UV filtri, izberimo takšne z mineralnima filtroma cinkovim oksidom in titanovim dioksidom. Če je le možno, naj ne bosta v nano delcih.

PREBERITE TUDI: Škodljivi UV filtri

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj