Naj bodo majcene ali razkošne – imamo jih rade, naše boljše polovice pa še bolj – dojke namreč. Ne samo, da z njimi poudarjamo ženskost in skrbimo za naše novorojenčke, pač pa so del našega telesa, zato poskrbimo, da bodo naše dojke zdrave! Koliko časa namenimo opazovanju najmanjših nepravilnosti na obrazu, masaži celulita, ki ga vidimo samo me, oblikovanju čvrste zadnjice z vajami ter za manikiranje nohtov?

In ne nazadnje: koliko časa na mesec namenimo zdravstvenim težavam? Verjamem­o, da si vsaka sodobna ženska navkljub vsem tem obveznostim lahko nameni nekaj minut tudi samopregledovanju dojk. Naj nas mesec oktober, mesec boja proti raku dojk, in roza pentlja kot simbol, spomnita na nujno redno samopregledovanje svojih dojk.

Rak na dojki je najpogostejša vrsta raka pri ženskah v Sloveniji in v mnogih razvitih državah. Še več, število rakavih obolenj se zvišuje iz leta v leto in postaja problem sodobnega časa. Na srečo je ta vrsta raka visoko ozdravljiva s pomočjo učinkovite sodobne medicine, toda le, če jo ugotovimo pravočasno. Rožnati oktober zato ozavešča ženske po vsem svetu o priporočljivem rednem samopregledovanju dojk. Samopregled omogoča poleg rednih zdravniških pregledov (vključujoč ultrazvok in BreastScan) zgodnje odkrivanja raka na dojkah in posledično uspešnejšo ozdravitev.

PREBERITE TUDI: 6 simptomov raka dojke, ki jih ženske ne poznajo

Najprej zdrav način življenja

Da bi si zagotovile popolno preventivo pred rakom na dojki in tudi drugimi vrstami bolezni sodobnega časa, je prvo in najboljše orožje zdrav način življenja. Redna zmerna telesna aktivnost ter zdrava prehrana namreč dokazano zmanjšujeta tveganje za rakom na dojkah. Naj nam navodila roza pentelj postanejo življenjska pravila:

 • vzdržujte zdravo telesno težo;
 • začnite telovaditi – izberite sebi primerno športno aktivnost;
 • zmanjšajte stres z druženjem s pozitivnimi ljudmi;
 • zmanjšajte stres s sprostitvenimi tehnikami (joga, masaže, sprehodi v naravi);
 • uredite svojo prehrano, z zdravimi in ne preobilnimi obroki;
 • izogibajte se hitro pripravljeni hrani, posegajte po svežih živilih;
 • izogibajte se proizvodom, ki vsebujejo estrogen, pesticide ali pa ostale škodljive aditive.

PREBERITE TUDI: Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno samopregledovanje

Vse, kar morate vedeti o rednem samopregledovanju dojk

Ženske in dekleta v znamenju boja proti raku na dojki nagovarjamo, da nam pregledovanje in spoznavanje svojih dojk postane mesečna rutina. Postopoma se boste navadili, kako vaše dojke izgledajo in kakšne so na otip. V nadaljevanju opozorimo na nekaj dejstev samopregledovanja in vam podamo osnovno znanje ter načine, ki si jih velja zapomniti. Pomembno je torej – redno in pravilno izvajanje in ukrepanje ob morebitnih sumljivih spremembah dojk. Predajte to znanje tudi na znanke, prijateljice ter sestre in mamice.

Kdo?

Samopreglede priporočamo ženskam od 20. leta naprej. Redno izvajanje velja tudi za ženske, ki imate umetno povečana prsi, nosečnice in matere, ki dojijo, ter tudi vse, ki ste že preživele raka dojke. Do 40. leta naj bi ženske enkrat na tri leta opravile tudi zdravniški pregled dojk, po tem letu starosti so zelo priporočljivi še vsakoletni zdravniški pregledi z ultrazvokom in BreastScanom.

Kdaj?

Najboljše je, če samopregled izvajamo en teden po začetku menstrualnega ciklusa oz. ob koncu menstruacije, saj so takrat naše dojke najmanj občutljive in naj ne bi bile otečene. Samopregled opravimo vsak mesec na isti dan v ciklusu.

PREBERITE TUDI: Ne le, da sladkor hrani rakave celice, celo proizvaja jih!

Kako pravilno in učinkovito izvesti pregled?

Svoje dojke si moramo pregledati, kakšne so na otip in kakšne po izgledu. Začnemo s pregledom NA OTIP. Najlažje ga opravimo z enim novejših pristopov, ki zagovarja ležeč položaj med samopregledovanjem. V ležečem položaju najlažje občutimo celotno prsno tkivo. Predstavljamo vam enostavno tehniko samopregleda dojk, s katero lahko po korakih skrbno pregledamo vsak del dojk in okolice:

 1. Uležemo se na hrbet, najbolje na ravno podlago (postelja). Desno roko položimo pod glavo.
 2. Za pregledovanje uporabimo blazinice srednjih treh prstov leve roke (kazalca, sredinca in prstanca). Z njimi pretipamo desno dojko in okoliško tkivo, če so kakšne spremembe ali zatrdline.
 3. Najlažje si bo zapomniti krožne gibe po dojki, ki se ponavljajo v smeri urinega kazalca, kot kaže slika. Predstavljajte si svojo dojko kot stensko uro. S krožnimi gibi pretipamo najprej vrh dojke (okoli 12.00). Potem pregledujemo v smeri urinega kazalca (še vedno s krožnimi gibi!) proti predelu med dojkama (3.00). Nato pridemo do predela pod dojko (6.00) in nadaljujemo v smeri mimo zunanjega dela dojke (9.00) do točke, od koder smo začeli (12.00). Zapomniti si velja, da delamo tudi kroge okrog vsake polne ure.
 4. Pri tem uporabimo tri nivoje pritiska. Z rahlim pritiskom boste otipale prsno tkivo tik pod kožo, s srednjim pritiskom pa strukturo tkiva, ki se nahaja globlje. S še bolj močnim pritiskom občutimo tudi prsni koš in rebra. Tudi najgloblji pritisk naj ne bo pregrob, le do stopnje, ki vas spominja na masažo – nikakor ne do bolečine.

Ko ste zunanji krog dojke preverile, usmerite gibe vzdolž dojke ter od roba proti bradavički. Kroženje postaja proti bradavički vse manjše. Previdni bodite na nenavadne strukture, jamice in bulice. Zajemite celotno površino od ključnice do reber ter od podpazduh do sredine prsne kosti.

Postopek skrbno in z veliko mero čutnosti ponovite še na drugi dojki in bodite pozorne na nenavadne bulice.

Ne pozabite na pregled predelov:

 • podpazduhe;
  bradavičke;
  v okolici dojke.

PREBERITE TUDI: Hrana proti raku

Stoje pred ogledalom si oglejte vaše dojke še PO VIDEZU. Stati morate vzravnano in z rokami v bokih, saj se tako izboljša vidnost sprememb in znamenj. Pozorno od blizu pogledamo dojke in smo pozorni na naslednje značilnosti:

 • obseg
 • občutljivost (bolečina)
 • asimetričnost (nenadna povečanost ene dojke)
 • oblika
 • obris (pomarančna koža, gubanje, jamice)
 • barva kože (rdečina)
 • izpuščaji, ranice
 • relief bradavičke (vbočitev)
 • izcedek iz bradavičke
 • otekline nadlahti
 • otekline podpazduhe
 • otekle bezgavke

Kako ukrepati ob nenavadnih spremembah

Ob rednih samopregledih se dodobra spoznamo s strukturo naših dojk, ki je edinstvena pri vsaki posameznici. Tako lahko realno odločimo, ali neka sprememba pomeni le spremembo zaradi menstrualnega ciklusa ali trajno bolezensko stanje. Nenadna abnormalna sprememba je razlog, da čim prej obiščemo zdravnika.

In še najpomembnejše: naj vas ne prestraši vsaka nenavadna tvorba, saj je osem od desetih zatrdlin, ki se pojavijo, benignih, kar pomeni, da niso rakavega izvora. V primeru kancerogene tvorbe pa je z zgodnjim odkritjem le-te možnost ozdravitve kar največja.

Raka na dojkah ne moremo v celoti preprečiti, lahko pa z informacijami, ki smo jih pridobile, v veliki meri vplivamo na preventivo proti raku na dojkah. Pokažimo torej skrb, spoštovanje in ljubezen do svojega telesa z zdravim načinom življenja. Naj se nas dotakne glas roza pentelj, glas žensk bojevnic proti raku dojke! To je vendar naša usoda in to so naša življenja!

PREBERITE TUDI: Snov, ki zdravi raka

2 KOMENTARJI

 1. takšnih člankov ni nikoli dovolj ali preveč! le malo discipline je potrebno, pa lahko toliko storimo zase. manjša težavica so le neredni m. cikli, ki malce zmedejo “pravilo”, kdaj naj bi se samopregledovanje izvajalo.

 2. To je članek, ki bi ga morala prebrati vsaka ženska! Avtorica na zanimiv način prikaže pomembnost samopregledovanja, zelo dobrodošel pa je tudi opis pregleda, ki ga moramo opraviti same doma vsak mesec. Zanimivo in poučno!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj