Da je dandanašnji način življenja izjemno stresen, ni več nobena skrivnost. Večina naših prednikov toliko stresa, kot ga dandanes doživimo v enem mesecu ali celo manj, ni doživela tekom celega življenja. A na naše okolje, žal, ne moremo kaj dosti vplivati – lahko pa na naraven način vplivamo nase in na svoje počutje, da se lažje spopadamo s stresom.

Poleg že znanih in preverjenih metod kot so joga, meditacija, počasno in globoko dihanje, redna vadba, zdrava prehrana in da si vzamemo čas zase, pa obstajajo tudi zelišča, ki naše telo naredijo odpornejše na stres. Teh je na voljo precej, med najboljše pa zagotovo sodi rodiola ali rožni koren.

Rodiola pomaga pri kurjenju maščob, deluje antidepresivno, nas naredi odpornejše na stres (in še marsikaj).

Rodiola oz. rožni koren (Rhodiola rosea), je adaptogeno zelišče, ki ima naravnost neverjetne pozitivne vplive na naše počutje in zdravje. Pospešuje kurjenje maščob, daje energijo, ima pozitiven vpliv na delovanje naših možganov in, kar je najpomembneje, pomaga našemu telesu, da se bolje prilagodi na fizični, kemični in psihični stres. Je dejansko eno izmed najboljših adpatogenih zelišč, saj ima neposreden vpliv na stresni hormon kortizol, katerega uravnava.

PREBERITE TUDI: 12 načinov za naravno zdravljenje depresije

Pozitivni učinki rodiole

1. Pomaga pri kurjenju maščob, še zlasti okoli pasu

Ena izmed najboilj neverjetnih lastnosti rodiole je, da pomaga telesu, da porablja odvečne maščobe, še zlasti tiste, nakopičene okoli pasu. Aktivna učinkovina rozavini, ki jih vsebuje, sproži proces porabe maščob. Ker uravnava raven kortizola, ki je odgovoren za kopičenje maščob okoli pasu; posledično pa imamo tudi manj hrepenenja po nezdravi hrani, tako, da pomaga tudi na ta način.

Če boste rodiolo kombinirali z vadbo, bodo učinki še toliko boljši.

2. Daje energijo in izboljšuje športne rezultate

Raziskave kažejo, da je rodiola naraven in neagresiven (za razliko od kofeina) način, kako povečati energijo in izboljšati rezultate pri športanju (pri tem ni pomembno, ali ste profesionalni ali rekreativni športnik). Rodiola daje energijo ter povečuje vzdržljivost in mišično moč.

Deluje tako, da poveča količino rdečih krvnih celic v obtoku, deluje protivnetno in zmanjšuje oksidativni stres. Rdeče krvne celice v mišice dovajajo več kisika, kar lahko dramatično vpliva na naše sposobnosti pri športnem udejstvovanju. Tudi utrujeni smo manj in kasneje. Zaradi protivnetnega delovanja se mišice hitreje regenerirajo.

3. Zmanjšuje utrujenost (fizično in psihično)

Športno udejstvovanje pa ni pogoj, da čutimo pozitivne učinke rodiole. Zmanjšuje namreč psihično in fizično utrujenost; izboljša zbranost in pospešuje regeneracijo. Če ste preobremenjeni zaradi preveč obveznosti in skrbi sodobnega načina življenja in posledično pod stresom in utrujeni – rodiola vam bo pomagala.

Raziskave so pomagale, da pomaga pri ‘navadni’ utrujenosti, utrujenosti zaradi pretirane vadbe in stresa in celo kronični utrujenosti.

4. Znižuje kortizol

Eno izmed najpomembnejših delovanj rodiole je uravnavanje kortizola, kar posledično vpliva na zaviranje staranja in na sploh boljše psihično in fizično počutje. Preprečuje namreč, da bi šlo naše telo v stanje ‘boj ali beg’ zaradi vsakodnevnih stresnih stvari, s čimer ščiti zdravje in zavira staranje.

Če je namreč kortizol predolgo povišan, to lahko vodi v pojav resnih zdravstvenih težav in bolezni, med drugim zmanjšan odziv na glukozo v krvi; rejenje, še zlasti okoli pasu; težave s ščitnico; hormonsko neravnovesje; slabši spomin; oslabljen imunski sistem.

PREBERITE TUDI: Stres je najpogostejši vzrok bolezni

5. Deluje kot naravni antidepresiv

Rodiola izboljša občutljivost nevronov (celice v možganih in živčnem sistemu), vpliva pa tudi na raven serotonina in dopamina. Ta dva nevrotransmitorja sta znana po tem, da izboljšata koncentracijo, spomin, občutke ugodja in na sploh izboljšata razpoloženje, zato sta ključna pri obvladovanju depresije in anksioznosti.

Raziskave, opravljene na živalih so pokazale, da rodiola celo popravlja poškodovane nevrone v hipokampusu, predelu možganov, odgovornih za čustva, spomin ter regulacijo avtonomnega živčnega sistema. V klinični študiji so 150 udeležencem z depresijo 1 mesec dajali rodiolo. Po koncu študije je dvema tretjinama depresija izginila, bili pa so tudi manj utrujeni. Prav tako so klinične raziskave pokazale, da je rodiola enako učinkovita kot antidepresivi, le da nima stranskih učinkov.

6. Deluje proti anksioznosti

Tudi anksiolitično delovanje rodiole so pokazale raziskave: udeležensi so poročali o veliko manj anksioznosti, manj stresa in jeze, zmedenosti in depresije po le 14 dneh uživanja. Tudi splošno počutje se jim je izboljšalo.

7. Lahko pomaga pri diabetesu

Diabetes lahko tudi posledica stresa in raziskave so pokazale, da je rodiola učinkovita tudi na tem področju. Znižuje namreč krvni sladkor, saj poveča število transporterjev glukoze v krvi, ki tako znižujejo krvni sladkor s tem, da glukozo dovajajo v celice.

8. Ima proti-rakavo delovanje

Salidrozid, učinkovina rodiole, se je v raziskavah izkazal kot učinkovina, ki deluje proti raku. Preprečuje rast rakavih celic mehurja, črevesja, dojk in jeter.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

Kako jo uživati?

Idealno je, da se enkrat do dvakrat na dan vzame tableto, ki vsebuje med 250 in 700 mg ekstrakta rodiole. V nekaterih raziskavah (proti depresiji in utrujenosti) so dajali pacientom med 350 mg in 1500 mg. Idealno je, da se jo vzame približno 15 minut pred obrokom.

PREBERITE TUDI: Ta 4 eterična olja pomagajo proti tesnobi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj