Banane so eden najcenejših in najbolj nasitnih sadežev, zato se uvrščajo med najbolj priljubljene prigrizke – tudi zaradi prijetnega okusa.

Rjave pege razkrivajo visoko vsebnost sladkorja, pa tudi visoko vsebnost antioksidantov. Rjavo-lisaste banane so tako bogate z njimi, da jih povezujejo celo s preprečevanjem raka. A uživanje prezrelih banan morda vseeno ni ravno najboljša ideja, saj so skoraj brez vlaknin in polne sladkorja.

Avstralski športni nutricionist Ryan Pinto je pred časom objavil grafični prikaz različnih koristi banan in pojasnil, zakaj uživanje prezrelih banan ni najboljša ideja. “Najboljši način za razumevanje, kako se lahko koristni učinki banane spremenijo, je, da raziščemo, kaj se sčasoma v resnici dogaja z njo od znotraj,” je zapisal.

Zelene banane

Po Ryanovih besedah so zelene banane “mlade, z nizko vsebnostjo FODMAP in polne škroba”.

“Snov, ki se imenuje “odporni” škrob, povzroči, da vaš prebavni sistem dela nekoliko težje. Zaradi njega vas zelene banane tako hitro nasitijo,” je zapisal. Vendar pa lahko škrob v zelenih bananah povzroči tudi občutek napihnjenosti in vetrove ter prispeva k njihovi voskasti teksturi.

“Če iščete banano z nižjim GI, izberite zeleno. Sčasoma bo vaše telo ta škrob razgradilo v glukozo. Tako bodo zelene banane zelo počasi dvignile raven sladkorja v krvi,” je dejal. “Kompromis pri tem je okus. Zelene banane so lahko skoraj rahlo grenke, saj vsebujejo manj sladkorja.”

Svetlo rumene banane

“Poslovite se od škroba in pozdravite sladkor,” je dejal. Po besedah športnega dietetika so rumene banane ‘mehkejše in slajše’, saj vsebujejo več sladkorja. Prav tako imajo višji glikemični indeks, kar pomeni, da hitreje dvignejo krvni sladkor.

“Ker je manj škroba, ki ga je treba razgraditi, vaš prebavni sistem hitreje vsrka hranilne snovi,” je dejal Ryan. “Na žalost se s staranjem banan vedno izgubljajo mikrohranila. Da bi to nadomestili, so rumene banane bolj razvite, kar zadeva antioksidante.”

Temno rumene banane

Zelo zrele banane imajo na olupku pogosto rjave pike in lise, njihov okus pa je veliko slajši, saj vsebujejo še več sladkorja. “Rjave lise ne kažejo le, da je banana stara, ampak tudi, koliko škroba se je pretvorilo v sladkor,” je pojasnila Ryan.

Več, kot je rjavih lis na banani, več sladkorja vsebuje. Vendar Ryan pravi, da so rjave pege tudi spodbujevalci imunskega sistema”. “Pegaste banane so tako bogate z antioksidanti, da jih povezujejo s preprečevanjem raka. ‘Faktor tumorske ekroze’ (TNF), ki uničuje tumorje, je povezan s temi rjavimi pikami,” je dejal.

Rjave banane

Se še spomnite odpornega škroba? Zdaj je to praktično vse sladkor. “Tako, kot je škrob razpadel v sladkor, je tudi klorofil dobil novo obliko. Ta razgradnja klorofila je razlog, da se s staranjem banan povečuje raven antioksidantov,” je razložil Ryan.

Vse banane imajo približno 100 kalorij, malo maščob in so dober vir kalija, vitamina B6, vitamina C in vlaknin – a bolj, kot so zrele, manj vlaknin, vitaminov in mineralov vsebujejo in več sladkorja, zato nikar ne pretiravajte.

​​​​​​​

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj