Tako zelene kot tudi zrele banane vsebujejo približno 50 % ogljikovih hidratov in 50 % vode. Kar se z dozorevanjem spremeni, je oblika ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo. Zelene banane vsebujejo pretežno škrob, medtem ko zrele pretežno sladkor. Škrob v zelenih bananah ni navaden škrob, temveč odporni škrob, za katerega je značilno, da ga naše telo ne prebavi. A vseeno je zelo pomemben, saj gre za prehransko vlaknino.

Koristne snovi in učinki zelenih banan

Odporni škrob namreč potuje skozi prebavni trakt v črevesje, kjer hrani koristne bakterije, ki so zelo pomembne ne le za zdravo črevesje, temveč tudi možgane, imunski sistem in celotno telo. Torej imajo zelene banane prebiotično delovanje. Ko koristne bakterije pomagajo prebavljati odporni škrob, ob tem nastaja več spojin, med njimi plini in kratko-verižne maščobne kisline, med katerimi je najbolj znan butirat.

PREBERITE TUDI: Zakaj je avokado superhrana?

Butirat je izjemno zdrava snov, saj znižuje pH vrednost, znižuje vnetne procese v telesu in s tem celo zmanjša nevarnost za nastanek kolorektalnega raka. Kolikor se ga ne porabi v črevesju, potuje v krvni obtok, jetra in preostalo telo, kjer ima prav tako pozitivne učinke: ima pozitiven vpliv na vnetne črevesne bolezni kot so ulcerativni kolitis in Crohnova bolezen, zmanjšuje zaprtje in zdravi diarejo.

Raziskave so pokazale, da lahko celo izboljša občutljivost na inzulin; znižuje krvni sladkor, sploh po zaužitem obroku ter ima učinek tudi na naslednji obrok, kar pomeni, da če jeste odporne škrobe za zajtrk, boste s tem zmanjšali porast sladkorja tudi pri naslednjem obroku.

Učinek na glukozo in inzulin je naravnost impresiven: nekatere študije so pokazale celo 33 % do 50 % izboljšanje občutljivosti na inzulin po zaužitju le 15 do 30 g odpornih škrobov na dan. Prednost odpornega škroba je tudi v tem, da ima manj kalorij kot navadni škrob ter da da večji občutek sitosti pri manj zaužitih kalorijah.

PREBERITE TUDI: Jabolko na dan zares prežene zdravnika stran

Zrele banane torej vsebujejo sladkor in zato niso primerne za diabetike, medtem ko si zeleno večina načeloma lahko privošči. Ko banana dozori, se škrobi spremenijo v enostavne sladkorje, škroba pa ostane le 1 %. Zelene banane vsebujejo tudi vlaknine pektin, ki z dozorevanjem banan propada.

Zaključek

Bolj zdrave so torej bolj zelene banane.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj