Jabolka že dolgo slovijo kot izjemen vir vlaknin, zadnja raziskava, opravljena na Department of Agriculture v ZDA, pa je pokazala, da jabolka znižujejo visok holesterol in bio markerje, ki so povezani z boleznimi srca. Raziskovalec dr. Bahram Arjmandi z univerze v Floridi je dejal, da ima z uživanjem jabolk koristi prav vsakdo.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 160 žensk v starostni skupini med 45 in 65 let, so jih polovico, torej 80, prosili, naj eno leto vsak dan pojedo 75 gramov suhih sliv, drugih 80 pa je eno leto vsak dan zaužilo 75 gramov jabolčnih krhljev. Ostale prehrane niso spreminjale, le dodale so suhe slive oz. jabolka.

PREBERITE TUDI: Jabolko na dan odžene kardiologa stran!

V skupini, ki je leto dni vsakodnevno uživala jabolka, so po 6 mesecih opazili izjemne razlike: imele so 23 % upad LDL (slabega) holesterola in nižjo stopnji bio markerjev, ki so povezani z boleznimi srca, poleg tega pa so v povprečju shujšale za 1,5 kg.

Pretekle raziskave so že pokazale, da jabolčni pektin in antioksidanti polifenoli spodbujajo razgradnjo maščob v krvi in zmanjšujejo vnetje na celicah žilnih sten, kar vse zmanjšuje nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni.

Seveda pa izberite ekološko pridelana, v nasprotnem primeru si naredite več škode kot koristi.

PREBERITE TUDI: Jabolka najbolj polna pesticidov!

 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj