Ljudje se dandanes premalo gibajo, in to je dejstvo. Če spadate med tiste, ki se še vedno premalo gibate, pa delajte vsaj raztezne vaje, tudi s tem boste namreč malce predramili telo in pospešili cirkulacijo krvi ter limfni sistem. Že vse od osnovne šole poslušate, da je raztezanje še kako pomembno in tudi to je dejstvo. Ne le po vadbi – zakaj je raztezanje pomembno in zakaj je priporočljivo, če ga izvajamo vsak dan?

PREBERITE TUDI: Masažni valj bi morali uporabljati vsi (tudi če niste športniki)

Raztezne vaje so enostavne

Za izvedbo razteznih vaj ne potrebujete nič posebnega; v udobju doma in udobnih oblačil vam bo lažje, a razteg lahko opravite tudi med delom in kjerkoli drugje. Če boste ob razteznih vajah uporabljali še masažni valj, pa še toliko bolje. Ni potrebno, da izvajate težke jogijske vaje. Če ste v službi se poskusite večkrat vsaj dobro ‘pretegniti’.

Raztezanje vas bo prebudilo

Mačke dobro vedo, zakaj se je potrebno zjutraj najprej dobro ‘pretegniti’. Dober razteg vas bo prebudil prej kot kava. Le nekaj minut razteznih vaj bo pospešilo krvni obtok in pognalo kri po celem telesu; tudi možganih.

Manj možnosti imate za štorast padec

Z raztezanjem telesa delate tudi na boljši stabilizaciji in koordinaciji. Če boste redno izvajali raztezne vaje, boste imeli torej boljše ravnotežje, s čimer boste imeli manj možnosti za grd padec.

Lažje se boste premikali in manj vas bo bolelo

Če ste ‘zategnjeni’ od vsakodnevnega sedenja, imate slabe mišice in sklepe, vam raztezanje lahko pomaga; imeli boste več moči, bolj boste gibljivi in malce bolj ‘elastični’.

Boljši športni rezultati

Ne glede na to, ali se sicer ukvarjate s tekom ali s fitnesom in dvigovanjem uteži, razteg vam bo pomagal pri boljših športnih dosežkih in rezultatih. Razteg bi moral biti sestavni del treninga vsakega športnika.

Zmanjšali boste možnosti za poškodbe

Razteg vpliva na boljšo gibljivost, stabilizacijo in s tem doda pomemben del k celotni vadbi. Vaše telo je namreč bolj pripravljeno, zato je manj možnosti za poškodbe. Razteg pred vadbo telo pripravi na gibanje.

Raztezanje sprošča

Raztezanje sprošča napetosti v telesu; tako fizično kot psihično. Če ne drugega, ste si vzeli nekaj časa le zase in ga posvetili za skrb za svoje telo.

Raztezne vaje pospešijo obtok krvi

Če že več ur sedite, se dobro pretegnite. Tako boste telo in vsa tkiva malce predramili in pospešili krvni obtok in limfni sistem, zaradi katerega bo vaše telo bolje delovalo.

Dinamično raztezanje je priporočljivo tudi pred samo rekreacijo, saj s tem povišate telesno temperature, izboljšate gibljivost sklepov in se ogrejete, medtem ko je statično raztezanje boljše po koncu vadbe. Nikoli ne raztezajte neogretih mišic!

PREBERITE TUDI: Skrivnost zdravja je dober limfni sistem (+ 8 ayurvedskih nasvetov)

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj