V študiji so ugotovili, da so se ljudje, ki so pet noči zaporedoma spali samo štiri ure od štirih do osmih zjutraj), bolj zredili kot ljudje, ki so spati deset ur (od desetih zvečer do osmih zjutraj). Ugotovili so tudi, da ljudje, ki bedijo dlje in posledično spijo manj časa, zaužijejo več kalorij, saj imajo zaradi daljšega časa bedenja ponavadi več obrokov.


educationtimes.com

Študijo so izvedli v bolnišnici Univerze v Pennsylvanii, natančneje v laboratoriju Sleep and Chronobiology, objavljena pa je bila v reviji SLEEP. V študiji je sodelovalo 225 zdravih posameznikov, starih med 22 in 50 let. Študijo so izvajali v laboratoriju, zato so lahko natančno nadzirali čas spanja, ter druge dejavnike. Hrano so sodelujočim postregli ob točno določenem času, poleg tega pa je bila hrana na voljo tudi v laboratorijski kuhinji, če je kdo želel jesti ob drugačnih urah. Sodelujoči v raziskavi so se lahko prosto gibali, gledali televizijo, brali, igrali video igre in izvajali druge aktivnosti, pri katerih sediš, niso pa smeli telovaditi.

Raziskovalci so ugotovili, da so se moški, ki so spali manj časa, bolj zredili v primerjavi z ženskami, ki so spale manj časa. “Že prej so epidemološke študije pokazale povezavo med (pre)malo spanca in pridobivanjem teže, kljub temu pa smo bili presenečeni, da so sodelujoči v laboratorijski raziskavi pridobili toliko teže“ je povedal vodilni raziskovalec, Andrea Spaeth.
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj