Čeprav je znojenje povsem naraven pojav, nekateri ljudje trpijo za hiperhidrozo, torej za pretiranim znojenjem. Seveda pa je treba upoštevati, da je znojenje zelo pomemben fiziološki proces, s pomočjo katerega se regulira telesna temperatura.

Običajno se znojimo pri višjih temperaturah in pri fizični aktivnosti, z izhlapevanjem znoja pa se telo hladi in preprečuje pregrevanje. Naše telo ima 2 do 4 milijone žlez znojnic, ki so najgostejše razporejene na dlaneh, podplatih in pod pazduho, zato se na teh mestih najbolj znojimo. Znojenje ima še eno pomembno funkcijo; to pa je da z znojenjem telo izloča nakopičene toksine. Gotovo ste opazili da ima vaš znoj včasih neprijeten ali le drugačen vonj. Uživanje začinjene hrane in hrane izrazitega okusa, alkohola, kofeina, nikotina in nekaterih zdravil lahko vpliva na vonj in na količino znoja.

Ponavadi se povečano znojenje pojavi tekom fizičnega napora, v nosečnosti, obdobju menopavze, pri osebah s prekomerno težo ali v toplem podnebju.

Kdaj ukrepati?

Stanje je alarmantno, ko je normalen mehanizem znojenja porušen in se prekomerno znojite neodvisno od zunanje temperature ali fizičnega napora. Vzroki prekomernega znojenja oz. povečane aktivnosti žlez znojnic niso dovolj raziskani, verjamemo pa, da genetika igra veliko vlogo pri pogostosti tega pojava. Vzrok je lahko tudi čustveni ali psihični stres.

Povečano ali prekomerno znojenje pomembno vpliva na kakovost vsakodnevnega življenja. Pogosto preoblačenje, tuširanje, potne pazduhe, ki jih opazijo tudi ostali, občutek, da vonj znoja odbija ljudi v vaši okolici … vse to so razlogi, ki vam lahko še kako zagrenijo življenje in povzročajo dodatni stres. Koža na področju pazduh, ki je vseskozi potna, je idealen kraj za razmnoževanje bakterij in glivic. Bakterije metabolizirajo določene spojine (lipide in proteine) ki se nahajajo v znoju, kot posledica tega pa nastane neprijeten vonj telesa.

Obstaja zanesljiva rešitev

V kolikor želite rešiti opisane težave, vam priporočamo dva najboljša načina: injiciranje botoxa kot začasno in hitro rešitev ter aspiracijo znojnih žlez iz pazdušnega območja kot trajno in zagotovljeno najboljšo metodo, s katero se dosegajo izjemni rezultati. Gre za kirurško metodo, pri kateri se z aspiracijo odstranijo skoraj sve znojne žleze izpod pazduh. Postopek se izvaja v lokalni anesteziji tako da se z anestetikom infiltrira tudi tekočina, kar omogoča lažjo odstranitev znojnih žlez v tako velikem številu. Sama operacija traja relativno kratek čas, ne dalj kot eno uro. Po operaciji se v področje podpazduhe namesti sterilne gaze in elastični zavoj, da bi se dosegla kompresija. Po preteku 24 ur se kompresija sname, vi pa že takoj opazite rezultate, torej imate suhe pazduhe. Poseg je na prvi pogled enostaven, čeprav zahteva dolgoletne izkušnje plastičnega kirurga da bi bil uspeh zagotovljen. Za več informacij obiščite našo spletno stran: www.poliklinikaarcadia.si. Spremljate nas lahko tudi na Facebooku.

Za Vas smo pripravili prijetna presenečenja.

Kontakt

Naročite se na pregled še danes. Pokličite na številko: +385 43 675 200 ali nam pošljite povpraševanje na e-naslov: poliklinika@poliklinika-arcadia.hr. Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj