V novi študiji so preučevali zdravo in nezdravo vrsto hrane ter ocenili vpliv zamenjave na ljudi.

“Trajna sprememba običajne na optimizirano prehrano od zgodnjega otroštva bi lahko povzročila podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot 10 let,” pravijo norveški znanstveniki, ki so izvedli študijo.

Največji učinek se zgodi, ko se uživa več rastlinske hrane, predvsem stročnice, polnozrnata žita in oreščke ter manj rdečega in predelanega mesa. Pozitiven vpliv na zdravje imata tudi sadje in zelenjava. Na seznamu zdravih jedi se najdejo tudi ribe. Izogibati pa se moramo belemu kruhu, sladkim pijačam, pekovskim izdelkom …

Študija je tudi pokazala, da čeprav nikoli ni prepozno za začetek, lahko mladi odrasli pričakujejo, da bodo z zdravo prehrano pridobili več let kot starejši odrasli.

“Naši rezultati kažejo, da lahko za posameznike s tipično zahodno prehrano trajne prehranske spremembe v kateri koli starosti prinesejo znatne koristi za zdravje, čeprav so dobički največji, če se spremembe začnejo zgodaj v življenju,” pravijo raziskovalci.
“Razumevanje relativnega zdravstvenega potenciala različnih skupin živil bi lahko ljudem omogočilo izvedljive in pomembne koristi za zdravje,” zaključujejo.

PREBERITE TUDI: Zdrava prehrana lahko odpravi Alzheimerjevo bolezen

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj