… izgubi telesne maščobe kot tisti, ki si kosilo privoščijo bolj zgodaj. Slišali ste že, da morate zjutraj jesti kot kralj, večerjati pa kot siromak – nikoli pa se ni tudi omenilo, da je očitno pri tem precej pomemben tudi čas uživanja obrokov …

Ugotovitve so bile objavljene 29. januarja v reviji o debelosti International Journal of Obesity. Raziskovalci so ugotovili, da je od 420-ih ljudi, udeleženih v program hujšanja (ki so se pet mesecev posluževali zdrave, mediteranske diete), izgubilo približno za 25 odstotkov manj telesne teže od tistih, ki imajo po navadi kosilo pred 15. uro. Pri tem pa sta obe opazovani skupini (tisti z zgodnjim in poznim kosilom), zaužili podobno število kalorij, se posluževali enakih športnih aktivnosti in spali približno enako število ur.


Na zdravo kosilo se odpravite bolj zgodaj
Foto: imsodamnsmexy.files.wordpress.com

Ni točno znano, zakaj naj bi pozno kosilo vplivalo na počasnejše izgubljanje telesne maščobe, ena od možnih razlag pa je, da imajo tisti, ki si kosilo privoščijo pozno, bolj neredne obroke in je med njimi tudi preveč razmika, kar upočasni metabolizem. Veliko študij je namreč potrdilo, da lahko uživanje obrokov v presledku od treh do štirih ur pripomore k uravnavanju telesne teže. Raziskovalci opozarjajo, da bo seveda potrebnih še več raziskav, študija pa je bila opravljena v Španiji, kjer kosilo predstavlja največji obrok dneva.  

Vir naslovne fotografije: 1.bp.blogspot.com

3 KOMENTARJI

  1. Kot pravijo strokovnjaki s področja prehrane in športa, to sploh ne drži. Potrebno je le več pokuriti kot pojesti, pa ni nobenega problema.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj