… veliko razlogov, da si to edinstveno sadje zasluži mesto na vašem jedilniku. Ne samo, da je polno hranil, ampak se ponaša tudi s kremasto teksturo in sladkim okusom, ki je opisan kot mešanica ananasa, banane in manga. Poleg tega ima lahko zdravstvene koristi – podobne koristim ananasa – in lahko pomaga pri zaščiti kosti, pred anemijo, visokim krvnim sladkorjem … Asimina je tudi odličen vir številnih pomembnih hranil, vključno z manganom, bakrom, železom in magnezijem.

 Zakaj bi jo morali vključiti v prehrano?

1. Visoka vsebnost antioksidantov

Antioksidanti so spojine, ki lahko pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov, asimina pa je sadje z visoko vsebnostjo antioksidantov. Nekatere raziskave so pokazale, da imajo lahko antioksidanti ključno vlogo pri splošnem zdravju in bi lahko pomagali pri preprečevanju kroničnih bolezni, kot so avtoimunske bolezni, bolezni srca in rak..

2. Antibakterijske lastnosti

Poleg vsebnosti antioksidantov ima asimina lahko tudi močne antibakterijske lastnosti. Glede na študijo, objavljeno v Journal of Food Science, je ekstrakt asimine lahko blokiral rast Corynebacterium xerosis in Clostridium perfringens, dveh sevov patogenih bakterij, ki lahko povzročita bolezni in okužbe pri ljudeh.

3. Preprečuje anemijo zaradi pomanjkanja železa

Asimine so odličen vir železa, pomembnega hranila, ki je vključeno v proizvodnjo zdravih rdečih krvničk. Pomanjkanje tega ključnega mikrohranila lahko povzroči anemijo zaradi pomanjkanja železa, stanje, za katerega so značilni simptomi šibkost, utrujenost, lomljivi nohti in težko dihanje.

4. Ohranja zdravje kosti

Porcija sadja je polna hranil, ki so pomembna za ohranjanje gostote kosti in preprečevanje težav, kot je osteoporoza. Mangan, na primer, sodeluje pri tvorbi kosti in lahko pomaga ohranjati kosti močne.

5. Spodbuja boljši nadzor krvnega sladkorja

Asimine so bogate z manganom, ki je pomembno mikrohranilo in igra osrednjo vlogo pri vzdrževanju nadzora krvnega sladkorja. Obetavne raziskave celo kažejo, da bi lahko dodajanje več mangana vaši prehrani potencialno pomagalo pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2.

6. Podpira zdravo prebavo

Ker vsaka porcija vsebuje 2,5 grama vlaknin, lahko dodajanje sadja asimine vaši prehrani pomaga pri prebavi. To je zato, ker se vlaknine po telesu premikajo počasi, kar preprečuje zaprtje in spodbuja redno odvajanje.

Kaj je kutina in kakšne so njene zdravilne koristi?

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj