… prespali celo noč, so izgubili približno enako število kilogramov kot takrat, ko so spali manj. A ko so spali premalo, je bila od izgubljenih kilogramov samo četrtino predstavljala odvečna telesna maščoba. Poleg tega so bili bolj lačni, saj se je ob pomanjkanju spanja povečalo tvorjenje grelina, hormona, ki sproža lakoto in zmanjša porabo energije.

V raziskavi je sodelovalo 10 predebelih a zdravih prostovoljcev, ki so dobili individualizirane diete. 14 dni so imeli za spanje v laboratoriju na voljo 8,5 ur (od tega so povprečno spali 7 ur in 25 minut), naslednjih 14 dni pa samo 5,5 ur (spali so 5 ur in 14 minut). Med tedni, ko so spali dovolj, so izgubili 1,4 kg maščobe in 1,5 kg ostalega tkiva, večinoma beljakovin. Med tedni z manj spanja pa so izgubili povprečno 0,6 kg maščobe in 2,4 kg ostalega tkiva.

Merili so tudi nivo hormona grelina, ki se ni spreminjal v tednih z dovolj spanja, a je narasel v tednih, ko prostovoljci niso spali dovolj dolgo. Tako jim je spanje pomagalo nadzirati lakoto.

Zelo nadzorovane okoliščine te študije so morda vplivale na rezultate, saj prostovoljci niso imeli dostopa do dodatnih kalorij, ki bi jih morda zaužili zaradi povečane lakote v obdobju, ko so spali premalo. Prvič ja tako dokazano, da pomanjkanje spanja lahko uniči želen rezultat pri hujšanju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj