… izgubo kostne mase, ki se zgodi med vesoljskimi poleti in pri osteoporozi. NASA preučuje izgubo kostne mase zato, ker je to ena najhujših posledic izpostavljenosti breztežnostnemu prostoru.

V nizu študij na celicah so znanstveniki ugotovili, da dodajanje omega-3 maščobnih kislin v celice preprečuje aktivacijo določenih faktorjev, ki povzročajo krhkost kosti. To so potrdili v navadni celični kulturi in taki, ki je posnemala breztežnostni prostor. V drugi študiji so ugotovili povečan nivo tega določenega faktorja v krvi astronavtov, ki so se vrnili s kratkih vesoljskih poletov.

V študiji, ki so jo izvedli na Zemlji, pa je 16 prostovoljcev preživelo 60 dni v postelji. Ležanje simulira nekatere učinke breztežnostnega prostora, med drugim izgubo mišic in kostne mase. Tudi s to raziskavo so ugotovili povezavo med večjim vnosom omega-3 in zmanjšano izgubo kostne gostote. Raziskovalci so ugotovili, da so tisti astronavti, ki so med vesoljskimi poleti zaužili več rib, izgubili manj kostnine. Količina zaužitih rib sicer ne da tako natančnih podatkov kot predpisana dieta in uživanje omega-3 maščobnih kislin, a teh podatkov tokrat niso imeli, kljub temu pa je povezava jasna.
Ti izsledki so pomembni tako za astronavte kot tudi vse tiste, ki imajo osteoporozo.

PREBERITE TUDI: 10 razlogov zakaj bi morali svojim otrokom dajati omega-3

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj