Omega-3 so izjemno pomembne za zdravje otroških možganov. Prav tako lahko izboljšajo kakovost spanja ter zmanjšajo simptome ADHD in astme. Če otroku zagotovite dovolj omega-3, se lahko izognete mnogim težavam.

1. Omega-3 podpirajo rast in delovanje možganov

Možgani rastejo najhitreje od rojstva do približno 2. leta starosti, čeprav se razvoj nadaljuje še celo otroštvo in mladostništvo. Več kot 60 % možganov je sestavljenih iz maščob, od tega je približno 10-15 % maščobne kisline omega-3 DHA (dokozaheksaenojska kislina). DHA je potrebna za razvoj senzoričnih, zaznavnih, kognitivnih in motoričnih nevronskih (živčnih) sistemov v obdobju rasti možganov. Deli možganov, bogati z DHA, naj bi bili odgovorni za dejavnosti, kot so načrtovanje, reševanje problemov in usmerjena pozornost.

Zlasti DHA velja za nujno potrebno za normalno delovanje možganov. Prispeva k boljši pretočnosti membran, kar pomeni, da se živčni impulzi ali sporočila prenašajo učinkoviteje. Prenizka raven DHA v možganih povzroči spremembe v vedenju ter je povezana s težavami pri učenju in pomanjkanjem spomina. Študije pri ljudeh kažejo, da DHA podpira normalen IQ ter ohranja učenje in spomin.

Pregled različnih študij, ki so poročale o vplivu dodajanja DHA na šolsko uspešnost, je pokazal, da DHA izboljša šolsko uspešnost, vključno z učnimi sposobnostmi, branjem in črkovanjem.

2. Omega-3 izboljšajo bralne in matematične sposobnosti

Raziskovalci z Univerze v Oxfordu so preučevali otroke, ki so štiri mesece dnevno prejemali 600 mg omega-3. Rezultati te študije so pokazali, da so otroci z najnižjimi 20 % bralne pismenosti povečali svojo bralno starost za 3 tedne več kot skupina s placebom; otroci z najnižjimi 10 % pa za 1,9 meseca. Rezultati kažejo, da omega-3 še posebej pomagajo otrokom z najslabšimi bralnimi sposobnostmi.

V drugi študiji v Bradfordu, kjer so učencem vsak dan dajali ribje olje omega-3, je 81 % učencev doseglo izboljšanje pri branju, 67 % pri pisanju in 74 % pri matematiki.

3. Omega-3 izboljšajo spanje otrok

Večina staršev si prizadeva za dober spanec svojih otrok! V neki študiji so preučevali, ali lahko dodajanje omega-3 ugodno vpliva na spanje. Rezultati so pokazali, da je slab spanec pomembno povezan z nizkimi vrednostmi DHA v krvi in da je dodajanje DHA povzročilo zmanjšanje števila nočnih motenj ter v povprečju 58 minut več spanja na noč!

4. Omega-3 pomagajo pri depresiji pri otrocih

Obstaja več študij, ki dokazujejo učinkovitost omega-3 pri depresiji pri odraslih, vendar je depresija tudi pri otrocih vse pogostejša. V nadzorovani, dvojno slepi pilotni študiji v Izraelu so preučevali učinke prehranskega dopolnila omega-3 pri otrocih z depresijo, starih od 6 do 12 let. Rezultati so bili neverjetni, saj je večina otrok, ki so jemali omega-3, ob koncu raziskave imela za 50 % manj simptomov; pri več otrocih pa je prišlo do popolne remisije. Rezultati so pokazali, da je imela večina otrok, ki so jemali omega-3, ob koncu preskušanja za 50 % manj simptomov, nekaj otrok pa je doživelo popolno remisijo.

Nadaljnja študija je opredelila, da je dodajanje vsaj 60 mg EPA na dan in 1560 mg DHA za 6 tednov znatno izboljšalo globalno delovanje ter zmanjšalo simptome manije in depresije pri bolnikih z mladostniško bipolarno motnjo.

5. Omega-3 za ADHD

Motnja pomanjkanja pozornosti/hiperaktivnosti (ADHD) je pogosta nevrorazvojna motnja. Standardno zdravljenje s stimulansi ima lahko hude stranske učinke, zato je povpraševanje po alternativnih načinih zdravljenja veliko. Raziskave so pokazale, da je v krvi bolnikov z ADHD v primerjavi s tistimi brez ADHD nižja raven omega-3.

O stanju maščobnih kislin pri otrocih z ADHD so bile opravljene številne študije – ugotovljeno je bilo, da so kombinirani odmerki EPA in DHA, enaki ali višji od 750 mg na dan, v obdobju 12 tednov pokazali znatno izboljšanje simptomov ADHD.

Poleg tega je pri tem pomembno upoštevati materin status maščobnih kislin pred rojstvom, saj se je izkazalo, da tudi ta vpliva na izid ADHD & drugih nevroloških motenj pri potomcih.

PREBERITE TUDI: ADHD: simptomi, prehrana in zdravljenje

6. Omega-3 izboljšajo učenje in vedenje pri razvojni koordinacijski motnji

Študija Oxford-Durham je bila zanimiva študija, ki je preučevala učinke dodajanja omega-3 na otroke z razvojno koordinacijsko motnjo. Ob koncu raziskave so rezultati pokazali, da se je pri tistih, ki so jemali omega-3, bistveno izboljšalo branje, črkovanje in vedenje, zato so avtorji zaključili, da so omega-3 učinkovita možnost zdravljenja otrok z razvojno koordinacijsko motnjo.

7. Zgodnja izpostavljenost omega-3 lahko zmanjša pojavnost alergij pri otrocih

V članku iz leta 2017 so poročali, da je uživanje mastnih rib ali prehranskih dopolnil z ribjim oljem v nosečnosti dobra strategija za preprečevanje alergijskih bolezni dojenčkov in otrok, medtem ko je študija pri dojenčkih od rojstva do 6 mesecev pokazala, da lahko omega-3 spremenijo označevalce imunosti in potencialno ščitijo pred alergijami.

Poleg tega so Bisgaard in drugi poročali o bistveno manjši pojavnosti trdovratnega piskanja ali astme pri starosti od 3 do 5 let pri otrocih, katerih matere so med nosečnostjo jemale omega-3.

To kaže, da lahko uživanje omega-3 pri materah med nosečnostjo ali uživanje omega-3 v otroštvu pripomore k zmanjšanju pojavnosti alergijskih bolezni, vključno z astmo.

8. Omega-3 zmanjšajo pojavnost bolezni dihal in diareje pri dojenčkih

Maščobne kisline omega-3 ugodno vplivajo na imunski sistem, kar lahko pripomore k zmanjšanju pogostosti pogostih bolezni pri dojenčkih. V neki študiji so preučevali pogostost bolezni dihal (kot so bronhitis, bronhiolitis, kašelj …) in diareje pri dojenčkih, ki so jim dodajali maščobno kislino omega-3 DHA, v primerjavi z dojenčki, hranjenimi s formulo brez dodane DHA. Rezultati so pokazali, da se je število epizod bolezni dihal in diareje v prvih 12 mesecih življenja bistveno zmanjšalo pri dojenčkih, ki so jih hranili s formulo, obogateno z DHA.

9. Omega-3 zmanjšajo odpornost na inzulin pri debelih otrocih

V študiji na debelih otrocih in mladostnikih je bilo ugotovljeno, da je dodajanje prehranskih dopolnil omega-3 znatno zmanjšalo koncentracijo glukoze (krvnega sladkorja) in inzulina (hormona, ki se izloča ob povečani ravni sladkorja v krvi) ter koncentracijo trigliceridov, ki so glavne sestavine telesne maščobe. Ti rezultati kažejo, da so omega-3 zelo koristne kot podporna terapija za debele otroke in mladostnike z inzulinsko rezistenco.

10. Omega-3 pripomorejo k zdravim kostem

Morda boste želeli razmisliti o vplivu omega-3 na zdravje kosti pri odraščajočih otrocih. Povezava med omega-3 in zdravjem kosti je manj znana, vendar so se raziskave na tem področju v zadnjih letih pospešile. Raziskave so se večinoma osredotočile na vrednost prehranskih omega-3 za zaščito pred izgubo kostne mase pri starejših odraslih, vendar so zelo pomembne v vseh starostnih obdobjih in jih je vsekakor vredno upoštevati, ko otroci prehajajo skozi različne faze pospešene rasti kosti v otroštvu in adolescenci.

Raziskave so pokazale, da lahko omega-3 pomagajo pri podpori osteoblastov, kar je zelo pomembno za odraščajoče otroke, saj so to celice, ki gradijo zdrave kosti. Omega-3 pomagajo tudi nadzorovati vnetja, kar je prav tako odlična novica za izgradnjo zdravih kosti, saj prekomerna vnetja aktivirajo osteoklaste – celice, ki razgrajujejo kosti. Drug možni mehanizem, s katerim lahko omega-3 pripomorejo k zdravim kostem, je podpora absorpciji kalcija – bistvenega minerala, ki je potreben za zdravo strukturo kosti.

Kje kupiti?

Britanski proizvajalec Natures Aid že več kot štiri desetletja, od 1981, proizvaja prehranska dopolnila najvišje kakovosti. Je ena od najbolj priljubljenih blagovnih znamk prehranskih dopolnil v Združenem kraljestvu, ki jih izdelujejo v lastni tovarni. Izdelki za otroke so prestali številne teste čistosti in kakovosti, zato jim lahko brez skrbi zaupate zdravje svojih najmlajših.

Na voljo so 3 vrste omega-3 maščob za otroke:

PREBERITE TUDI: Olje polenovke v nosečnosti za pametnejše otroke

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj