Nočna depresija je ena najpogostejših ‘depresij’ na svetu. Ta pojav, ki ga skoraj vsako noč doživlja na milijone ljudi po svetu, ima lahko zelo velik vpliv na počutje, vedenje in delovanje tudi tekom dneva. Na mnoge vpliva tako, da se počutijo izolirane, osamljene in anksiozne.

Nočna depresija je zelo povezana tudi z jutranjo, saj se mnogi tudi zjutraj počutijo obupane in brezvoljne. Šele ko oseba vstane in se loti jutranjih opravkov oz. rutine; ko dobi jutranjo svetlobo (naravno ali umetno, seveda pa je naravna boljša); si morda nastavi jutranjo glasbo, začne nočno-jutranja depresija popuščati. Zelo, seveda, pomaga tudi gibanje.

Zakaj sploh pride do nočne depresije?

Tema zunaj – tema notri.

Nočna depresija se pogosteje pojavi, ko oseba preživlja kakšno težko obdobje; prav tako je pogostejša pri tistih s težkimi otroštvi, saj jih pogosteje spremljajo tesnoba, anksioznost, stiska.

Ponoči je vse videti bolj temno, če pa k temu dodamo še to, da smo sami s svojimi mislimi (četudi je morda partner poleg nas, se počutimo osamljeni, saj spi); da po celem dnevu nimamo več ravno veliko energije, se nad nas lahko kaj hitro zgrnejo temačne misli. Vse je videti neprimerljivo bolj grozno, strašljivo; težave nerešljive; z ničemer se ne moremo zamotiti in počutimo se povsem obupani. Vse je videti črno in brezizhodno.

PREBERITE TUDI: 12 načinov za naravno zdravljenje depresije

1. Refleksija in prisilne misli

Eden glavnih razlogov je, da se ponoči, ko ni nobenih distrakcij, prikradejo vse skrbi in strahovi, ki smo jih tekom dneva nekako uspevali odrivati. Če ste nagnjeni k temu, da znova in znova premlevate, kaj ste naredili narobe oz. bi morali narediti drugače; ali kaj so drugi naredili vam, bo to ponoči še bolj izrazito in iskali boste rešitve za vse težave. Ker ni nobenih zunanjih motenj, se boste lahko še toliko bolj zaciklali v te misli.

2. Pozna (ali nočna) izpostavljenost svetlobi

Raziskave znova in znova potrjujejo, da je večerna in nočna izpostavljenost svetlobi izjemno škodljiva. Svetloba slabša kakovost spanca, negativno pa vpliva tudi na naše počutje, saj vpliva na stanje in delovanje naših možganov. Če ste torej pozno zvečer ali celo ponoči izpostavljeni svetlobi – sploh tisti s telefonov – lahko to zelo vpliva na vaše počutje, sploh ponoči.

Poleg tega je treba spati v POPOLNI temi. Raziskava, objavljena v znanstveni publikaciji American Journal of Epidemiology, je pokazala, da obstaja tesna povezava med nočno depresijo in spanjem v nepopolni temi. V raziskavi so ugotovili, da spanje v popolni temi ne le izboljša kakovost spanje, temveč tudi izboljša mentalno zdravje.

3. Uničen cirkadijski ritem

Če hodite spat in vstajate ob različnih urah in ste poleg tega zvečer in ponoči tudi izpostavljeni svetlobi, imate uničen naravni cirkadijski ritem (notranjo uro). Ta vpliva tudi na našo raven energije tekom dneva, zato se lahko popoldan počutite utrujeni (ali pa po obroku, polnem ogljikovih hidratov).

Študije kažejo, da uničen cirkadijski ritem poveča nevarnost za nastanek depresije; poslabša stanje obstoječe depresije in celo povzroči nočno depresijo.

4. ‘Napačni’ kronotip

Gre za to, ali ste bolj jutranje-dnevna, ali večerno-nočna oseba. Po podatkih raziskave naj bi bili ponočnjaki bolj podvrženi nočni depresiji.

5. Osamljenost

Eden izmed temeljnih vzrokov, ki močno vpliva na naše mentalno stanje, je osamljenost. Kljub vse večji online povezanosti je sodobni človek v realnem življenju čedalje bolj izoliran in osamljen. Če živite sami; če nimate družine ali prijateljev; če ste starejši – vse to so dejavniki, ki lahko vplivajo na pojav nočne (ali tudi ‘navadne’) depresije.

6. Utrujenost

Ko smo zelo utrujeni, nam to lahko ustvari občutke praznine, osamljenosti in brezupa. Zelo visoka stopnja utrujenosti lahko povzroči, da zgolj od utrujenosti ne moremo zaspati in to as potegne v začaran krog temačnih misli in frustracij.

PREBERITE TUDI: Nezdrava hrana povzroča depresijo

Kako si pomagati?

Depresija je sicer zelo uporabna. Nakazuje nam, da nekaj v našem življenju ni po naši meri in moramo uvesti spremembe.

1. Pred spanjem se sproščajte

Najmanj 1 uro prej – raje pa 2 – izklopite vse močne svetlobe. Prižgite si himalajsko lučko ali sveče; uporabite pomirjajoča eterična olja in se relaksirajte ob prijetni glasbi in meditaciji. Tudi topla kopel in masaža sta izvrstni ideji.

2. Spat pojdite, ko ste utrujeni

Ne silite se v spanje, če niste zaspani in utrujeni – po drugi strani pa si ne zavirajte zaspanosti z močno svetlobo in aktivnostmi pozno zvečer. Oboje zavira nastajanje melatonina, spalnega hormona. Če se boste spravili spat še povsem razbujeni, bodo imeli vaši možgani toliko veče energije za premlevanje.

3. Izvajajte sproščujoče aktivnosti

Že tekom dneva poskrbite ne le za telesno aktivnost, temveč tudi sproščanje. Branje dobre knjige, vrtnarjenje, risanje, kuhanje, meditacija, sprehod, joga … Vse to vam lahko pomaga do kakovostnejšega spanca.

4. Težave in delo pustite izven spalnice

Ali pogosto delate na prenosniku kar iz svoje postelje? Takoj prenehajte in poskrbite za to, da bodo vse obveznosti in stres strogo ločene od vaše spalnice. Vaša spalnica mora biti vaše zatočišče; najbolj miren kotiček v stanovanju.

5. Zmanjšajte uživanje alkohola in kofeina

Da imata kofein in alkohol negativen vpliv na spanec, verjetno ni potrebno ponovno poudarjati. Poleg tega je alkohol znan depresiv.

6. Omejite čas za ekrani

Ne glede na to, ali gre za računalnik, TV (ki je tako ali tako vir zavajajočih negativnih informacij) ali pametni telefon – omejite čas, ki ga namenite ekranom. Študije kažejo, da ‘morda svetloba’ zelo negativno vpliva na spanje in tudi počutje. Sploh pa bi vse to morali povsem eliminirati najmanj 1 uro pred spanjem.

PREBERITE TUDI: Kako svetloba s televizije vpliva na vaš spanec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj